На планетата ни щъкат около 23 милиарда индустриално отглеждани кокошки, известни още като бройлери. Това е и най-многобройният птичи вид на земята, който има 40 пъти повече представители от врабчетата например.

Яйца, кокошки, стандартизиран код и какво означават отпечатаните цифри

Какво означават кодовете върху яйцата

И какви яйца купуваме

Ние правим каквото можем, за да редуцираме бройката им - като изяждаме по 65 милиарда от тях на година, но фермите продължават да бълват с още по-големи темпове.

Като изключим обаче бройлерите, чиято средна продължителност на живота е около шест седмици, след което обикновено попадат в някоя чиния, колко всъщност живеят кокошките?

Снимка 658344

Източник: iStock

Диви кокошки

Повечето съвременни домашни кокошки (Gallus gallus domesticus) са еволюирали от дивите кокошки (Gallus gallus) от Югоизточна Азия преди приблизително 10 000 години. Червените кокошки от джунглата са много по-малки от съвременните пилета, които познаваме днес, и имат типична продължителност на живота около 10-30 години, пише Animalia.

Снимка 658343

Източник: iStock

Колко дълго живеят домашните кокошки

Има противоречиви доказателства за това колко дълго живее средностатистическото домашно пиле. Университетът на Уисконсин-Медисън предполага, че кокошките в задния двор ни двор обикновено живеят между шест и осем години, докато Purina Mills смята, че в домашни условия те могат да живеят между осем и 10 години. Макар да се твърди, че максималната продължителност на живота е 30 години, между 15 и 20 години като максимална възраст е далеч по-реалистична оценка. 

Снимка 658345

Източник: iStock

Световни рекордьори

Първият носител на титлата най-старата кокошка в света е Матилда от вида Red Pyle. Тя е част от номера на магьосника Кийт Бартън. След като се появява по националната телевизия на 14, Матилда доживя до 16 години.

Снимка 658341

Източник: iStock

Според Световните рекорди на Гинес, най-старата, регистрирана кокошка някога е от породата Red Quilled Muffed American Game и е наречена Мъфи. Тя доживява до 23 години и 152 дни и е почива в САЩ през ноември 2011 г. Доскоро най-старата жива птица в света е едно пиле на име Фъстък, което почива сравнително близо до рекорда на Мъфи на 21 г. и 238 дни на Коледа през 2023 г.