Всеки, който се интересува дори и само любителски от астрономия, знае, че всеки август минава под знака на Персеидите. Тази година това небесно събитие не може да се мери по популярност с полетите на Брансън и Безос, но за сметка на това е изключително красиво.

Началото на метеоритният поток започна в средата на юли със спорадични "падания" на звезди, но именно през август настъпват неговите пикови моменти. Тогава можем да наблюдаваме до 150 метеорита на час.

От 13 до 24 август са най-активните дни на Персеидите, както и най-впечатляващите гледки в звездното небе. Тогава тънките блестящи ивици в небето, които виждаме за секунда, се редуват с по-ярки и по-бавно спускащи се през атмосферата метеорити.

Въпреки името си, този метеоритен поток не идва от съзвездието Персей, а просто от Земята изглежда, че идват от него. Персеидите всъщност са останки от опашката на кометата 109P/Swift-Tuttle, която обикаля Слънцето веднъж на 133 години.

За да наблюдаваме възможно най-добре този метеоритен поток, е добре да излезем някъде сред природата, където няма източници на светлина, и да си дадем време очите ни да свикнат с тъмнината. Тази година и Луната е на наша страна - новолунието настъпва на 8 август.