Едва ли има българин, който да не е гледал Лора Найденова рамо до рамо със Стоян Сейменски в "Бон Апети". Двамата са най-успешният кулинарен тандем у нас, който през всички тези години на екран (и не само) ни е показвал стотици рецепти. И всичките, които сме пробвали после, са се получавали перфектно.

В новия седми сезон на "Бон Апети" двамата са ни приготвили много балканска кухня, защото както Лора казва, тя е "достатъчно разнообразна, богата и винаги може да ни изненада". Очакват ни както стари и дори позабравени рецепти, така и такива, интерпретирани по различен начин.

Както знаем и от предаването, Лора подхожда към храната със специално отношение и респект, като винаги намира начин да експериментира. Това идва от семейството ѝ. "Моята майка е виртуоз в кухнята. Не съм хапвала по-вкусни лозови сармички с бял сос от нейните." Абсолютните ѝ фаворити от балканската кухня обаче са мусаката и тараторът - "с много чесън".

Снимка 616135

Източник: The Walt Disney Company Bulgaria

Често сме ги чували със Стоян да казват, че вкусът се възпитава. И доказателството е самата Лора, която си спомня, че преди предаването въобще не е обичала да яде люто и дреболии. А сега ги обожава.

И все пак, вкусовете им се разминават. "Стоян не харесва много ястия със спанак и лапад, а аз обичам тези свежи продукти. Усетът ни за сладко също се различава. Напоследък аз приготвям десерти, които са с по-малко захар, а той предпочита с повече."

Снимка 616063

Източник: The Walt Disney Company Bulgaria

Дотук обаче с позната Лора от "Бон Апети". Защото освен да готви и експериментира в кухнята, тя обожава и да пътува. Защото както сама казва: "Лора е Лора, когато е на път."

Оказва се, че е безнадеждно пристрастена към пътешествията и ги смята за важна част от живота си. А профилите ѝ в Instagram и YouTube (Lora Travels) само го доказват.

Неизвестната за повечето хора страст идва от факта, че Лора е изключително любознателна. Това качество ѝ помага да разбира света по-добре, като през годините я е научило да се наслаждава и на дребните неща в живота. А причините да пътува толкова свежда до три: невероятната природа, вкусната храна и интересните хора.

Разбира се, Лора никога няма да забрави първото си голямо самостоятелно пътуване. То е в четвърти клас и е с влака от София до Бургас с крайна дестинация Сарафово. А пейзажът, вятърът в косите и разперените ръце - това чувството за свобода и щастие - винаги ще са в съзнанието ѝ.

Снимка 616065

Източник: Личен архив

Затова и не ни изненадва целта, която си е била поставя - преди да навърши 30 години да посети поне 30 различни страни. Днес Лора е на 35, а посетените държави са над 50. И е спряла да ги брои.

В това отношение изминалата 2022 г. е вълнуваща, защото е успяла да посети Папуа Нова Гвинея, където е прекарала и няколко дни в джунглите без ток, вода и интернет - истинско приключение. Заедно приятеля си, с когото пътува навсякъде, посрещат 2023 г. в Перу - първата страна от Южна Америка, която посещава, и шеметна дестинация (от кулинарна гледна точка). "Там са едни от най-добрите ресторанти в света."

След Перу годината ѝ продължава с пълна сила: до момента е успяла да посети Париж и планинския масив Доломити в Североизточна Италия. А ако всичко е минало по план, вече трябва да е в Азия. Пътуването до Бутан е било планирано още за 2020 г., но се случва едва сега. Ще бъде и няколко дни в Катмадну, Непал.

В коя държава може да се връщате отново и отново?

Аз съм италианка по душа. Харесвам природата, хората, културата и храната в тази държава, и поне веднъж годишно я посещавам. Италианците умеят да се наслаждават на живота, а това много ми допада. Била съм на много места в Италия и бих живяла там някой ден.

Къде по света сте усетили най-голямо гостоприемство?

Когато си положително настроен и с усмивка на лице, това се усеща от всички. Във Финландия и Мароко хората бяха изключително любезни и отзивчиви.

Снимка 616066

Източник: Личен архив

А къде точно обратното?

Лошо не сме видели никъде. В последните години пътуваме с камера и микрофон заради видеата, които правим, и има държави, в който хората не желаят да бъдат снимани. Приемаме го и уважаваме тяхното желание.

В Танзания например, когато качвахме Килиманджаро (връх Ухуру), имаше доста негативни реакции и трябваше да внимаваме със снимките, дори от движещата се кола. Нещо, което не ми се беше случвало никога преди това.

Снимка 616067

Източник: Личен архив

Когато пътувате, обичате да опитвате местната кухня. Как изглежда личния ви топ 3 до момента?

Три са прекалено малко и ми е трудно, но това ми хрумва в момента: Мусабаха в Израел (почти като хумус, но има и цели зърна и е леко топло), Севиче в Перу и сладолед от шамфъстък в Италия.

Къде е най-добрата улична храна? А най-добрите десерти?

Истанбул е такова място. Имам две видеа в канала, които са посветени на уличната храна там и са сред най-гледаните. Харесвам и френските и арабските десерти. Твърде са различни, но много любими. Еклери, шоколадов мус, катмер и баклава. Ах!

Кое тогава е най-странното ястие, което сте опитвали?

В Китай пробвах пържени дребни скорпиони. Ако се абстрахираме от вида им, бяха като пръжки, а в Перу превъзходна напитка, която се прави от лилава царевица и се нарича чича морада.

Ако трябва да съставите тристепенно меню с ястия от други страни, които се опитвали, как би изглеждало то?

Менюто ще започне с разядка от Близкия изток - мухамара (дип от печени червени чушки и орехи). Ще продължи със слънчева паеля от Валенсия и ще завърши сладко и свежо със сорбе от ароматни амалфийски лимони. А задължителното за менюто са усмихнатите хора и охладените напитки.

"Бон Апети" е всеки делник от 11:30 ч. по 24Kitchen