Милиони хората по света могат да разпознаят любимата си песен по първите ноти и повечето меломани винаги са били жадни да разберат каква е историята зад това толкова добро парче, което сякаш никога не може да ни омръзне.

В много случаи парчетата носят конкретно послание от артистите, като са вдъхновени от определено събитие, период или конкретна случка. Затова и от Ultimate Guitar решават да се поразровят и да открият какво стои зад вдъхновението на някои от най-известните рок и метъл песни.

"Ticket to Ride" на The Beatles

Когато легендарните The Beatles пеят за возене в своята класика от 1965 г. "Ticket to Ride", те със сигурност не говорят за влакове. Според Джон Ленън билетът, споменат в мелодията, се отнася до здравни карти, носени от проститутки в Хамбург, показващи чисто здраве и липса на болести, предавани по полов път. Така че, ако половинката ни заминава някъде и много ни липсва, "Ticket to Ride" не е песента, която трябва да търсим, за да си пуснем.

"Nothing Else Matters" на Metallica

Вероятно най-известната песен на Metallica, мощната балада "Noting Else Matters" е написана спонтанно от фронтмена Джеймс Хетфийлд, докато говори с приятелката си по телефона. Както самият Джеймс разкрива, той просто дърпа струните на китарата, докато си говори с нея, само за да разбере, че може да се е натъкнал на нещо велико.

Мелодията намира своя път до новаторския албум на групата Black Album, като текстът също е посветен на приятелката на Хет, изразявайки връзката, която споделят, докато Джеймс е на път.

Black Sabbath, Asking Alexandria, Slipknot - три от най-откачените истории на метъл банди по време на турне

3 от най-откачените истории на метъл банди

Шеметни години по време на турнета

"Smells Like Teen Spirit" на Nirvana

"Smells Like Teen Spirit" на Nirvana е вдъхновена от възмущението на приятелка на Кобейн от негово бивше гадже, включващо графити и парфюм. Описанието може да изглежда малко странно, но е чистата истина. Ето и каква точно е историята.

Преди да се забърка с Кортни Лав, покойният лидер на Nirvana Кърт Кобейн има връзка с барабаниската на Bikini Kill Тоби Вейл, която впоследствие се раздела с него. Тоби използва дезодорант, наречен Teen Spirit. Вокалистката на групата Катлийн Хана, която е близка приятелка на Кобейн, често обяснява, че Кърт мирише на Тоби, което води до странен графит в стаята на Кобейн един ден.

Както самата Хана обяснява, тя се озова в апартамента на Кобейн една вечер. "Извадих маркер Sharpie и изписах цялата стена на спалнята му. Апартаментът беше под наем, така че наистина беше малко кофти това, което направих", кавза тя. "Припаднах с маркера в ръка, след като бях надраскала цялата стена."

Шест месеца по-късно Кърт се обажда на Катлийн, за да я попита дали може да използва някои от нейните драсканици на стената за текстове на песни. "Помислих си как ще използва "Kurt Smells Like Teen Spirit" като текст?", добавя тя. Ето, че все пак го прави и песента се превръща в една от най-извесните парчета на бандата.

"Creep" на Radiohead

Учейки в университета Ексетър, фронтменът на Radiohead Том Йорк хвърля око на хубаво момиче, но никога не се доближaва до нея и не ѝ признава за чувствата си. Йорк просто следва момичето наоколо, възхищавайки й се от разстояние по някак страховит начин.

Докато Том свири с групата си On A Friday (по-късно преименувана на Radiohead) по-късно, момичето внезапно се появява на концерт, оставяйки младия музикант без думи. В крайна сметка мелодията се превръща в хит номер едно на групата, но е съдена за плагиатство, поради удивителни прилики с песента на The Hollies "The Air That I Breathe".

"Purple Haze" на Джими Хендрикс

Въпреки че повечето хора са прави да приемат, че емблематичната песен на Джими Хендрикс "Purple Haze" е за LSD, мелодията има доста интересна предистория. Според Oddballdaily Джими е бил вдъхновен от странна вестникарска статия за сервитьорка, обсебена от един от редовните клиенти в кафенето, в което работела.

"Smoke On The Water" на Deep Purple - каква е реалната история на песента

Каква е реалната история на песента "Smoke On The Water" на Deep Purple

Действителният случай, който вдъхновява текста на парчето

Както се разказва, полудялата жена един ден решила да пъхне малко LSD в чашата за кафе на мъжа и да го заведе в апартамента си, където го държала в плен дни наред. Хендрикс решава да се съсредоточи върху нещастния човек, използвайки музика, за да разкаже историята от неговата гледна точка.