Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента "Smoke on the Water" по първите ноти - китарния риф, който Ричи Блекмор свири на своя Fender Stratocaster. Според списание New Musical Express това е и един от най-великите китарни рифове на всички времена.

Midalidare Rock In The Wine Valley обявиха Deep Purple за първи хедлайнер на фестивала

Какво ще правят Deep Purple в село Могилово

Първият хедлайнер на изданието на фестивала Midalidare Rock In The Wine Valley през 2024 г.

Барабанистът на Deep Purple Иън Пейс твърди, че успехът му се дължи на невероятното съчетание между простота и удоволствие да бъде изсвирен. От своя страна Блекмор казва, че в рифа си е интерпретирал Симфония №5 на Лудвиг ван Бетовен. И ако музиката на парчето наистина е страхотна, то каква е тайната на текста на песетна.

Всъщност, в класиката на Deep Purple "Smoke on the Water" се пее за действителни събития, въпреки че историята често се възприема като чисто митична от незапознатите.

Песента е вдъхновена от истински пожар, който се случва на 4 декември 1971 г. в залата Montreux в Монтрьо, Швейцария. По това време Deep Purple са в района, за да записват албум.

Тогава на концерт на Франк Запа и Mothers of Invention избухва пожар заради изстреляна към тавана от човек в публиката факелна ракета. Залата бързо е обхваната от пламъци и целият комплекс е унищожен, пише Loudwire.

Защо Ангъс Йънг от AC/DC носи ученическа униформа на концертите им

Защо Ангъс Йънг от AC/DC носи ученическа униформа на концертите им

Как и защо се стига до такъв имидж

И репликата "Smoke on the water / A fire in the sky" е директна препратка към инцидента. Така песента "Smoke on the water" се превръща в една от най-емблематичните за Deep Purple, която продължава да е сред любимите на феновете и до днес.