Храна от камионче - още една тенденция, която опипа почвата по улиците на София и след като срещна повече от добро посрещане, се паркира в живота е на съвременния градски българин.

Така от приблизително три години една по една тези специализирани каравани предлагат вкусна храна - без претенция като в ресторант, но с достатъчно красива опаковка; без умишлено подредена порция, но толкова вкусна, че човек винаги си облизва пръстите.

Точно заради тази непринудено вкусна храна следим, а понякога и вървим по петите на караваните. А те доста често са не само по улиците, а и по фестивали и различни събития. Така прави и Oryza Food Truck, но храната, която приготвят тук, е малко по-различна.

Снимка 438724

Източник: lifestyle.bg

Улична храна по нов начин

Идеята се ражда от желанието на шеф Андре Токев да предложи здравословна алтернатива на уличната храна у нас. Целта му са бързи за готвене рецепти с всички нужни на тялото хранителни вещества и, естествено, пълни с вкусове.

Точно заради това готвачът предпочита да нарича храната по тези рецепти балансирана - защото с едната порция има всичко, от което организмът ни се нуждае - протеини, мазнини и въглехидрати. Няма глутен и няма лактоза, което е добра новина за хората с непоносимост към тях.

От супата до десерта

За име готвачът избира Oryza Sativa, което не е нещо завъртяно, а чисто и просто латинското наименование на добре познатия ни ориз. Защо ориз ли? Защото всичките ястия - от супата ни до десерта, са именно с ориз.

Снимка 438726

Източник: lifestyle.bg

Към основната съставка в Oryza Food Truck добавят пресни сезонни продукти, които подготвят ден за ден и на място, за да е възможно най-прясно. Затова и ако минем по-рано сутрин, ще хванем екипът да реже зеленчуци и да вари ориз.

За целта камиончето е оборудвано точно като професионална кухня - хладилници, уреди за готвене на скара, плоча, оризоварки и бен-мари. С тях боравят Йован или Антоан - на скарата, Ива или Марк - на ориза, или Мария - на сладкия крем. Или обратното - в зависимост от дните.

Снимка 438723

Източник: lifestyle.bg

Млад гладен конструктор

Всичко започва с избор на ориз - бял басмати, пълнозърнест или черен. След това добавяме сос и сезонни зеленчуци. Накрая може да си изберем и месото - телешко, свинско, пилешко и скариди. И, какво чакаме, ядем.

За всички, които не могат без схемата "първо-второ-трето", Oryza Food Truck има и супа, има и десерт от сезонни плодове и крем от кокосово мляко и оризово брашно.

Oryza Food Truck е на паркинга на МЕТРО на бул. "Цариградско шосе", но може да се оглеждаме за него и по фестивалните поляни и по други събития на открито.

Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola - motorola one vision