Йерней Лоренци е световноизвестен словенски режисьор, който през 2017 г. си спечелва престижната европейската театрална награда "Премио".

Радина Кърджилова, “Частици жена”, Крис Шарков, Ката Вебер, Театър+ и новата премиера на Народен театър “Иван Вазов”

Страхът, болката и обичта на Радина Кърджилова

Какво разказват тя и колегите ѝ в “Частици жена”

Сега, няколко години по-късно, в България също ще можем да се докоснем до творчеството му. Неговият авторски спектакъл "Орфей" е новото заглавие в театралния афиш на Народния театър.

Постановката си словенецът създава с помощта на драматурга Матиц Старина, сценографа Бранко Хойник, композитора Бранко Рожман, хореографа Грегор Лущек и дизайнера на костюми Белинда Радулович.

Какво сътворяват всички те заедно в спектакъла си "Орфей" ще можем да видим от днес, 11 октомври, когато е неговата премиера на сцената на Народния театър.

В основата на представлението лежи древният мит за Орфей и Евридика, пресъздаден чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, който е изправен пред няколко екзистенциални проблема.

Единият от тях е войната - като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия. Другият е за забравата и (само)заблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината. Самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия също е засегната като тематика, както и силата на любовта в метафизичните и мистичните ѝ измерения.

Докато се потапяме в проблемите, задвижващи постановката, няма как да не започнем да си задаваме и въпроси. Защо Орфей слиза в подземния свят? Къде всъщност слиза - в ада, сред хората, при Евридика или при собствените си страхове и илюзии? Защо нарушава предсказанието, обръща се и поглежда Евридика, знаейки предварително, че този жест го обрича?

За да си отговорим на всички тези въпроси ще ни помогнат и актьорите Александра Василева, Гергана Змийчарова, Биляна Петринска, Радена Вълканова, Ева Данаилова, Василена Винченцо, Жорета Николова, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Деян Донков, Стелиан Радев, Ненчо Костов, Дарин Ангелов и Димитър Николов.

“Затегнете коланите”, Стефания Колева и новото ѝ представление

Стефания Колева: "Затегнете коланите"

Смях и страх завладяват зрителите на новото ѝ представление

Премиерата на "Орфей" е на 11.10. (вторник) от 19 ч. в Народен театър "Иван Вазов". Следващите дати са 12.10. (сряда), 21.10. (петък) и 09.11. (сряда), 16.11. (сряда), 22.11. (вторник).

Цялата информация за представлението е тук.