Радина Кърджилова е една от най-искрените, нежни и емоционални актриси от българската сцена. А поредната добра новина около нея е свързана с участието ѝ в новата премиера на "Частици жена".

“Затегнете коланите”, Стефания Колева и новото ѝ представление

Стефания Колева: "Затегнете коланите"

Смях и страх завладяват зрителите на новото ѝ представление

Така е озаглавено представлението, което ще се изиграе за първи път на родна сцена в Народния театър. Автор на текста е драматургът Ката Вебер, която претърпява дълбока травма в живота си. Колкото и болезнено обаче да е това преживяване, от него се ражда и нещо хубаво - а именно постановката "Частици жена".

С поставянето ѝ на сцена се захваща режисьорът Крис Шарков, а Никола Тороманов и Емилиян Гацов-Елби му помагат за сценографията, костюмите и музиката.

На сцената в ролите освен Радина Кърджилова ще се влязат и Мария Каварджикова, Стефан Вълдобрев, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова и Албена Ставрева.

Голямото предизвикателство на целия екип на "Частици жена" е да пресъздаде личното страдание, което предизвиква съпреживяване по теми, от които съвременното изкуство рядко се интересува. Такива са например проблемите за страха от Другия, за справянето с болката и за различните прояви на обич.

"Частици жена" е пиеса, която защитава правото на всеки да намира свое убежище от болката по присъщ единствено на него начин.

Снимка 590006

Източник: Народен театър "Иван Вазов"

Освен това постановката е първата, която ще се изиграе на камерната сцена на Народния театър като част от новата му програма "Театър+". Тя следва принципите на естетически издържаните спектакли, а и разширява структурата като изгражда широко пространство около тях. Тази идея не само развива трупата на Народния театър, но и привлича интереса на нови публики. Диалогичността, заложена в основите на проекта, е както между всяко представление съпътстващите го събития, така и чрез система от акции, които ще се провеждат на различни етапи.

"Театър+" е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър. Ключова дума на програмата е среща. Среща на екипите със специалисти и хора, свързани с темите на представленията. Изследователските и образователни модули със студенти са част от процеса по време на репетицията и след премиерата. Формират се партньорства с различни учебни и културни институции, както и нови подходи за общуване с публиката.

 

“Капан за самотен мъж”, Робер Тома, Йосиф Сърчаджиев и новата премиера в Малък градски театър “Зад канала”

Как се попада в “Капан за самотен мъж”

Една крими история, наситена с хумор и адреналин

Премиерните дати на "Частици жена" са на 7 и 8 октомври от 19:00 ч. в Народен театър "Иван Вазов". Следващите дати са 12, 27 октомври и 9 и 22 ноември.

Цялата информация за представлението е тук.