"Продуктите са нещо повече от храна: те движат икономики, променят политиката, разкриват скритите истини за това кои сме и накъде отиваме", казва Рене Реджепи - готвачът-звезда зад най-добрия ресторант в света noma.

noma, Рене Реджепи и новината за затварянето на един от най-добрите ресторанти в света

Защо затваря най-добрият ресторант в света

Историята на noma продължава по друг начин

Noma може и да спря да работи като традиционен ресторант в Копенхаген, затова пък Реджепи - прекарал голяма част от детството си в Тетово, Северна Македония - има възможност да достигне до доста по-голяма аудитория от клиентите си.

Защото от 19 юли по Apple TV+ ще бъде достъпна за гледане документалната поредица Omnivore, създадена по негова идея. Изпълнителен продуцент пък е Мат Гулдинг, работил с Антъни Бурдейн по Parts Unknown.

Осемте епизода ще тръгнат по пътя на осем от най-популярните продукти в кухните по цял свят: банани, люти чушки, кафе, царевица, свинско месо, ориз, сол и риба тон. По следите на историята им Реджепи ще обиколи 17 страни на пет континента.

"Често приемаме храната за даденост и забравяме колко е важна за нас. Става дума за повече от обикновено оцеляване. Защото чрез храната поемаме и култура. Храната ни прави това, което сме", коментира Рене Реджепи пред Gourmet Traveller.

Omnivore e от 19 юли в Apple TV+.