Една от най-горещите теми в последните месеци е напредъкът в ползването на изкуствен интелект за най-различни цели. Макар реакциите спрямо това да са противоречиви, не могат да се отрекат и някои от ползите, които AI предоставя.

The Beatles: Get Back, Бийтълс и първи трейлър на документалния филм на Питър Джаксън

Първи трейлър на документалния The Beatles: Get Back

Какво да очакваме от филма на Питър Джаксън

Видял ги е и самият сър Пол Макартни, който ползва "услугите" на изкуствения интелект, за да запише "последната песен на The Beatles" по собствените му думи. Става дума за стар демо запис на Джон Ленън.

Технологията е успяла да "освободи" гласа на покойния Ленън, за да може песента да бъде завършена. "Тъкмо я приключихме и ще я издадем до края на годината", казва Макартни пред ВВС Radio 4.

Според медията най-вероятно става дума за композицията на Джон от 1978 г. "Now and Then". Макартни получава демо записа от вдовицата на Ленън Йоко Оно. На касетката с надпис "За Пол" е имало няколко песни, записани малко преди смъртта на Джон през 1980 г.

Две от тях излизат още през 1995 г. и 1996 г. - "Free As A Bird" и "Real Love". Сега изкуственият интелект ще позволи на Макартни да издаде и "Now and Then". А тласък за това дава документалният филм на Питър Джаксън Get Back, в който отново с помощта на AI гласовете на членовете на бандата са "изолирани" от страничните шумове, припомнят ВВС.