За съжаление, през през декември тази година няма да можем да гледаме връчването на Нобеловите награди в концертната зала на Стокхолм, както обикновено. Причината за това е пандемията от коронавирус.

Коронавирусът, пандемията от COVID-19 и как промени света

Светът спря заради коронавируса

Нищо не е както преди

Организаторите съобщиха, че носителите на тазгодишните награди ще получат медалите и дипломите в собствената си страна, а церемонията ще се проведе онлайн.

"Още през пролетта бяхме решили, че няма да има традиционна церемония по награждаването", казва председателят на фондация "Нобел" Ларс Хейкенстен пред информационна агенция TT, цитиран от Reuters. „Но искахме да изчакаме лятото, за да видим какво ще се случи, преди да съобщим официално", обяснява той.

Снимка 497338

Източник: GettyImages

Ларс Хейкенстен потвърди, че всеки лауреат ще получи наградата си или в шведско посолство в собствената си страна, или в институцията, в която работи. За първи път от 1956 г. насам е отменена и гала вечерта в Стокхолм в чест на лауреатите.

Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир, която традиционно се провежда в Осло, няма да се състои в кметството, а в Университета - с много по-малко присъстващи.

Повече от 5850 души са починали по време на пандемията от COVID-19 в Швеция. Това е много повече, отколкото в останалата част от скандинавския регион, макар и по-малко от страни като Великобритания и Испания, припомня Reuters.

Швеция, коронавирусът и какви са последствията от по-разхлабените мерки на страната за справяне с COVID-19

Резултатите от необичайната битка на Швеция срещу коронавируса

Положението не е никак розово