Всички си спомняме сладкото голичко бебе от албума Nevermind на Nirvana, който излезе през 1991 г. Е, трудно би било да не си го спомняме, защото това определено е един от най-добрите албуми на групата. И, разбира се, не само заради страхотните песни от него, но и заради гениалната обложка.

Дейв Грол, The Storyteller и мемоарите на музиканта от Foo Fighters и Nirvana

Дейв Грол издава автобиография

Какво ще прочетем в мемоарите на музиканта от Foo Fighters и Nirvana

Това е една от най-разпознаваемите обложки на музикални албуми на всички времена. Тя изобразява голото бебе Спенсър Елдън под вода в басейн. Върху изображението има и доларова банкнота на риболовна кука, към която детето плува.

Когато родителите на Спенсър решават да го снимат като бебе, той е само на четири месеца. За снимката получават 200 долара. През 2016 г., 25 години по-късно, вече порасналият Спенсър Елдън пресъздава същата снимка, в чест на годишнината на знаменития албум. Тогава Спенсър споделя, че е предложил на фотографа да скочи гол в басейна, но фотографът го е разубедил, тъй като е смятал, че ще изглежда странно и ще бъде неподходящо.

Няколко години по-късно обаче през 2021 г. пораснало бебе има други претенции. Вече 30-годишният Спенсър Елдън решава да съди Nirvana за детска порнография. Адвокатът на Елдън твърди, че включването на банкнотата в изображението прави детето да изглежда "като секс работник". Самият Елдън претендира, че никога не е получавал заплащане за снимката, освен 200 долара, които родителите му са взели.

Обвиненията на Елдън, че групата "съзнателно е продуцирала, притежавала и рекламирала детска порнография, в която той е участвал, и съзнателно е получила облаги от това" обаче са отхвърлени от съда в Калифорния и делото е прекратено, пишат от Daily Mail.

На нас ни се струва, че случаят е отчаян опит Елдън да се сдобие с една значителна сума пари. Затова и се радваме, че калифорнийският съд отхвърли делото му.