България е популярна по света като туристическа дестинация не само заради ниските цени (в сравнение с други европейски градове), природните забележителности, но и заради богатата си история, доказателства за която можем да намерим на много места на иначе малката й територия. А сега в центъра на вниманието на ВВС попада некрополът във Варна, който наистина има с какво да впечатли всеки.

Лавандулата, България, BBC и как страната ни стана водещ производител на лавандулово масло

Българската лавандула и ароматът на успеха

Стоката, която се търси по цял свят

Варненският халколитен некропол е открит случайно по време на строителни дейности през 1972 г. в района на Варненското езеро. Смята се, че датира от средата и втората половина на V хил. пр. Хр. В продължение на 15 години след откриването му археологическите дейности не спират като в тях участват дори местни затворници. Така са открити над 300 гроба, както и 3000 златни предмета.

Смята се, че те са най-старото обработено злато, което е откривано както в Европа, така и в целия свят - на цели 6500 години. Ценните артефакти днес се съхраняват в Археологическия музей във Варна, където всеки може да ги зърне.

Снимка 682103

Източник: iStock

И от BBC поясняват, че когато си мислим за най-старото злато в света, вероятно първо се сещаме за египтяните или Елдорадо, но то всъщност се намира в българския морски град. Хората, които населяват района преди векове, първоначално са започнали да го обработват, когато са излезели от пещерите и са започнали да се занимават със земеделие и животновъдство.

А в един от гробовете има повече злато, отколкото във всеки един друг гроб, открит по света - повече от 45 различни предмета. И това е красноречив знак, че погребаният човек е бил със специален статут в своята общност, защото накитите са погребани с него, вместо да бъдат продадени например. Но въпреки богатството си, той е положен за вечния си сън точно както всичко останали - легнал по гръб.

Панагюрското златно съкровище - част от изложбата “Лукс и власт: Персия до Гърция“ в Британския музей

Лукс и власт - Панагюрското златно съкровище в Британския музей

Какво още ще видят посетителите

Тази информация определя варненския некропол и Археологическия музей като една от задължителните спирки в страната ни за всички любители на историята и археологията, които искат да се докоснат до наистина уникални находки. И със сигурност са поредната забележителност, с която трябва да се гордеем, и да посетим, ако още не сме го направили.