През 2012 г. телескопът "Кеплер" откри три екзопланети - планети, които са извън Слънчевата система. Сега най-новото откритие на телескопа "Хъбъл" са три новопоявили се екзопланети, които успяха да привлекат вниманието на учените.

Този феномен извън Слънчевата система е сравнително нов и все още знаем много малко за тези планети. Те обикалят около млада звезда, наподобяваща Слънцето, която се намира на 2600 светлинни години от Земята.

Изследователите ги наричат "памучни" планети, защото една от новооткритите има размерите на Юпитер, но теглото й е 100 пъти по-малко. Този факт ги различава от всичко, съществуващо в нашата галактика.

Снимка 459183

Източник: iStock

Според NASA, това значително по-малко тегло на екзопланетите се дължи на факта, че те са много млади - "едва" на 500 милиона години, в сравнение със Слънцето, което е на 4.6 милиарда години.

Снимка 459185

Източник: Facebook / NASA Exoplanets

Ниската им плътност може да се промени значително през следващите милиони и милиарди години и един ден те са станат подобия на планетите в Слънчевата система, смятат изследователите.

NASA, 2I/Borisov и мистериозният летящ обект в Слънчевата система

NASA засече междугалактически гост

Ново откритие на космическата агенция

Сега обаче тяхната атмосфера е съставена от смес от хелий и водород, което ги прави същински летящи балони. Тези газове обаче постепенно се изпаряват, за да отстъпят място за друго. Затова учените са категорични, че това е просто етап на развитие на екзопланетите, които може би са бъдещи подобия на Нептун, но въртящи се около друга звезда, пише Daily Mail.