Въпросът дали сме сами във Вселената е древен колкото човечеството. В нашата галактика - Млечния път, планетата Земя е един миниатюрен елемент. 

А преди дни учените от NASA са открили втория летящ обект, за който е сигурно, че идва от друга галактика. Това е кометата 2I/Borisov, която е заснета да преминава през Млечния път от телескопа "Хъбъл".

Летящото тяло е кръстено на човека, който е успял да го увековечи, преди да напусне нашата Слънчева система и да се отправи към друга част на необхватния Космос.

Кометата 2I/Borisov е забелязана за първи път през август, но чак сега от NASA споделиха нейна снимка, на която се вижда просто яркосиня светлина, пише Independent.

За учените обаче това е достатъчно, за да установят, че радиусът на ядрото на кометата е по-малко от половин километър, а нейните размери са значително по-малки от тези, които са били предполагани първоначално. Бъдещите им усилия са в посока изучаване на колкото се може повече комети от различни галактики.

Когато е направен кадърът, кометата 2I/Borisov е била на разстояние 326 милиона километра от планетата Земя. Това може да ни се струва изключително далеч, но всъщност е доста близо, когато говори за мащабите на Космоса.

Европейската космическа агенция, ClearSpace-1 и първият робот за почистване на космоса

Роботът, който ще чисти Космоса

Над Земята обикалят 170 милиона боклуци

"Гостът" от друга галактика идва две години след като кометата 1I/Оумуамуа бе обявена за първия междузвезден обект, преминал еднократно през Слънчевата система.