Астероидите са главни действащи лица в редица теории както за изчезването на динозаврите, така и за евентуалния бъдещ край на света. Но в действителност тези космически тела често преминават в близост до нашата планета и това не води до нищо съществено.

Подобен пример е последният астероид, за който NASA съобщи, че е преминал рекордно близо до Земята. Той получи името 2020 QG, има размерите на автомобил и е прелетял на 2950 километра от нас. Това е най-близкото разстояние, измервано някога досега, за астероид, който не е ударил повърхността на планетата.

Заради малките размери на астероида, нямаше да се стигне до сериозни последствия, дори да се беше разбил на Земята. Според изследователите, той щеше да избухне във въздуха на няколко километра височина и най-вероятно въобще нямаше да разберем за това. Но, все пак, не бива да забравяме и за метеоритния взрив в Челябинск през 2013 г.

Това, което най-вече притесни астрономите е, че те не са знаели за съществуването на 2020 QG до момента, в който не е преминал покрай земната орбита.

Той е дошъл от посока на Слънцето и движението му не е било идентифицирано предварително. Така за пръв път в историята си обсерваторията Паломар в Калифорния отчита съществуването на подобно космическо тяло цели шест часа след преминаването му покрай нас, предава Science Alert.

NASA, новите снимки на Марс и какво разбираме от тях

Марс отблизо в невиждани досега кадри

Червената планета от различна перспектива

Но това далеч не е първият случай, в който астероид се изплъзва от директорията на телескопите. Въпреки активното сканиране на Космоса от NASA, агенцията успява да улови едва 90% от потенциалните астероиди-убийци с диаметър по-голям от 140 метра. Затова и сега се работи по космически телескоп, който да прихваща всички обекти, идващи по посока на Слънцето.