ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 49 минути
  • Режисьор: Стефано Мордини
  • В главните роли: Даниел Брюл, Рикардо Скамарчо, Фолкер Брух
  • С какво да се подготвим: "Пълно ускорение", Ferrari

Да бъдеш шампион в света на моторните спортове изисква доста личностни качества, но и голям комплекс от фактори, свързани със самия автомобил. И все пак, понякога колкото и добра кола да имаш, колкото и добър да си зад волана ѝ, невинаги стигаш до победата на финала.

Виждали сме го и във филма "Пълно ускорение" с Крисчън Бейл и Мат Деймън, виждали сме го и във Ferrari с Адам Драйвър.

"Надпревара за слава" отново ни потапя в света на високите скорости и ни показва, че победата е като пъзел - всяко малко парче трябва да бъде поставено на правилното място, за да се получи накрая голямата картина.

Филмът е базиран на истински събития, които обаче са пречупени през призмата на драматургията с цел повече драма. Действието ни връща през 1983 г., когато световният рали шампионат е набрал толкова голяма популярност, че се е превърнал в един от най-гледаните спортове в света. А преди старта на сезона Audi са безспорен фаворит за спечелването на титлата.

Снимка 657429

Източник: Alexandra Films

Немците разполагат не само с много добър рали състезател - в лицето на Хану Микола, и с иновативен мениджър - Роланд Гумперт (Даниел Брюл), но и с прословутото Quattro. Именно задвижването на четирите колела слага Audi едни гърди пред всички останали и пред големия им опонент по онова време Lancia.

Снимка 657428

Източник: Alexandra Films

Съперничеството през този сезон е определяно като среща между Давид и Голиат, защото отборът на Audi не само разполага с 4х4, но и с много по-сериозни инвестиции. При Lancia обаче положението е съвсем различно - пари и време за разработване на 4x4 няма, а се разчита основно на таланта зад волана на Валтер Рьол (Фолкер Брух). И на Чезаре Фиорио (Рикардо Скамарчо), който отговаря за отбора и се страхува само от едно нещо - загубата.

Именно Фиорио е единственият човек, който вярва, че Lancia може да победи Audi, без да има задвижване и на четирите колела.

Невъзможни неща няма, но Фиорио трябва да докаже не само пред света, но и пред собствените си шефове и екип, че неговият отбор може да победи противно на всякаква логика.

Снимка 657433

Източник: Alexandra Films

За целта Чезаре Фиорио и екипът му инженери и механици създават Lancia 037, която превъзхожда колата на Audi по някои показатели, но в същото време отстъпва по други. Но за да има шанс 037, трябва много сериозна подготовка на целия екип и добро познаване на правилника.

А Фиорио е известен с това, че дава всичко от себе си, за да помогне на отбора си да победи. Дори това да означава да играе по ръба на правилата.

"Надпревара за слава" е истинска наслада за всички любители не само на рали състезанията, но и на високите скорости, на напрегнатите сцени от състезанията и на звука от двигателите.

Снимка 657427

Източник: Alexandra Films

Именно автентичният звук на редовия петцилиндров двигател на Quattro е едно от нещата, които филма успява да пресъздаде достоверно, освен цялата обстановка на 80-те години, разбира се.

Някои забързани и дори леко замазани кадри обаче не правят услуга на филма, който все пак има за цел не само да ни вкара в екшъна, но и да разкаже една истинска (и леко поукрасена) история от света на рали надпреварите.

"Надпревара за слава" е по кината от 15 март