Светът познава много съперничества в почти всяка сфера - Реал Мадрид срещу Барселона, Левски срещу ЦСКА, Mercedes срещу BMW, Лада срещу Москвич... Време е да се запознае и с това между Ford и Ferrari.

На пръв поглед двете компании не би трябвало да има нито какво да си мерят, нито какво да делят - автомобилите им са с коренно различна концепция, приложение и... цена. Така обаче изглежда противопоставянето на двете марки в днешно време. Но преди е било малко по-различно.

Различното се случва през 60-те години на миналия век, когато президент на Ford Motor Company е внукът на основателя на компанията - Хенри Форд II. Той решава да разшири компанията, обръща поглед към Италия и пожелава да закупи Ferrari.

По една или друга причина, до сделка не се стига, което мотивира егоцентричните американци да покажат, че са по-добри от италианците - на тяхна територия и в тяхната игра, състезанията.

Целта, която Ford си поставя, е не само да участва в прословутата надпревара "24-те часа на Льо Ман", но и да я спечели.

За да се постигне нещо подобно, освен много пари, са нужни и точните хора, които да конструират точния автомобил. Последният пък трябва да е хем достатъчно бърз, за да изпревари конкуренцията, хем и достатъчно издръжлив, за да понесе 24-те часа на пистата.

Задачата изглежда направо непосилна, защото по онова време Ferrari са пълни хегемони и в двата критерия. Но, както се случва винаги и в живота, за всичко се намират хората.

Карол Шелби (Мат Деймън) е вече бивш пилот. Кен Майлс (Крисчън Бейл) е все още на пистата. Двамата в екип са достатъчно луди и целеустремени, за да приемат подобно предизвикателство.

Шелби и Майлс не се знаят от вчера. Те са приятели, свързват ги много неща, сред които и участието им във Втората световна война. И двамата знаят прекрасно какво е двигателят на колата в ръцете ти да работи със 7000 оборота в минута - тогава, когато човек и автомобил стават едно цяло, а светът придобива други измерения. Затова и двамата в екип имат всички предпоставки да задоволят прищявката на Хенри Форд II.

Въпросът е дали за 90 дни ще успеят да направят следните три неща: да преборят бюрократичната машина на Ford Motor Comapny, да превъзмогнат самите себе си и да сторят немислимото.

Не може да не отбележим страхотната симбиоза, която Крисчън Бейл и Мат Деймън постигат на екрана с героите си. Наистина не се сещаме кой друг щеше да влезе в кожата на педантичен механик и автомобилен състезател по-добре от Бейл. Доказа ни го с всяко движение, всяка мимика и всяка трепване на мускул по тялото си.

Също както трудно бихме си представили друг, освен Деймън, да лавира така добре между страстния състезател, на когото лекарите са забранили да се състезава, и човека, победил тромавата Ford Motor Company.

Премиерата на "Пълно ускорение" е на 15 ноември