Със сигурност сте чували много за Мексико - за текилата, за бирата, за лютото и за красивите плажове, но навярно никой не знае за Теуантепек. Това е регион в Мексико, където живеят много мухес. А какво е мухес? Те пък са хора, които казват, че не са нито мъже, нито жени.

По време на годишния им празник през ноември, когато всички ходят нагласени по улицата, трудно може да се познае кой е мъж и кой - жена. Според местните, не бива и да се опитваме, защото те не са нито едно от двете. Имат си определение, с което се отъждествяват, и то е мухес.

В Теуантепек можем да видим мухес , които през деня са облечени в мъжки дрехи, а вечер слагат пищни рокли и бижута и стават жени. Те определят себе си за хора от третия пол.

Всъщност понятието мухес, с което се отъждествява третият пол, не е нещо ново, а е познато на местните от столетия насам. Те дори се гордеят с него. А на обществото в Теуантепек му е трудно да си представи живота без третия пол.

Според някои местни легенди мухес са изпаднали от джоба на Висента Ферер, покровителя на град Хучитан, като вярват, че това означава, че са родени под щастлива звезда.

Други са на мнение, че Ферер е носил три торби със себе си - в едната имало женски семена, в другата мъжки, а в третата имало смес и от двата вида. Когато той минавал покрай Хучитан, третата торба се скъсала и затова днес там има толкова мухес.

Мухес твърдят, че не спадат към определена сексуална ориентация - нито към хетеросексуалните, нито към бисексуалните, нито към асексуалните, а по-скоро имат конкретна социална позиция, което няма нищо общо с интимните им предпочитания, пише BBC.

Затова, ако се случи да попаднем в Хучитан в Мексико и да срещнем тези чудати хора, облечени като Фрида Кало, може просто да полюбопитстваме и научим повече за обичаите и привичките на това общество на третия пол.