Когато една пиеса е преведена на десетки езици и се играе в над сто държави по целия свят, едва ли бихме се съмнявали, че си заслужава да бъде гледана. Още повече и когато научаваме, че в статия на New York Times, публикувана повече от двайсет години след първата постановка, се отбелязва, че "Никой час, прекаран в театъра напоследък, не е оказвал по-голямо световно въздействие".

“Джийвс и Устър в Пределно неясно“, Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Даниел Пеев и новата премиера в Theatro отсам канала

Какво събира Бойко Кръстанов, Явор Бахаров и Даниел Пеев заедно

Оплетени истории и дебели интриги

Факт е, че "Монолози на вагината" на Ева Енслър не слиза от театралните сцени от 1996 г. насам и продължава да бъде част от големия дебат, свързан с насилието върху жени и санкциониращите социални стереотипи, базирани върху сексуалността. В по-общ смисъл в представлението са заложени темите за човешкото достойнство и правото на щастлив пълноценен живот, което не може да бъде отказвано на никого.

В "Монолози на вагината" за вдъхновение служат документирани интервюта, които включват реални женски признания. Ще чуем достоверно изповядани проблеми, които иначе са трудно споделими или пък умишлено заглушавани от затвореното ни общество.

Снимка 607859

Източник: salzaismyah.bg

Темите за насилието върху жени и човешкото достойнство са ни вълнували преди, но продължават да ни вълнуват и сега. Доказателство за това е фактът, че постановката всъщност не се поставя за първи път на българска сцена. През 2000-те години тя се играе в Театър 199 "Валентин Стойчев" с актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова и под режисурата на Галин Стоев.

Сега обаче "Монолози на вагината" е възродена от режисьора Стоян Радев и актрисите Койна Русева, София Бобчева и Светлана Бонин и има своята премиера в Театър "Сълза и смях".

"С оглед консервативните специфики на нашата народопсихология, подновяването на темата, разкрита така вълнуващо от женските образи, е наш артистичен дълг. Не би трябвало подобни въпроси да бъдат забравяни, а техните отговори да се утаяват на дъното в общественото съзнание, докато то бива агресивно атакувано от враждебни на свободата и хуманността социално-политически доктрини", казва за представлението режисьора Стоян Радев.

“Оскар”, Клод Мание, Венцислав Асенов и новата премиера в Сатиричен театър “Алеко Константинов”

С какво ново се е захванала Александра Сърчаджиева

Една щура френска история

Премиерата на "Монолози на вагината" е на 27 февруари от 19 ч. в Театър "Сълза и смях". Следващата дата е 19 март, а цялата информация за представлението е тук.