Едва на 19 години Симона Петрова-Mona вече е със забележителна музикална кариера зад гърба си. Певицата от години се занимава с народно пеене, като иска да модернизира българския фолклор, за да го популяризира сред младите хора. Всъщност българската фолклорна песен си проправя път към сърцето на Симона, когато тя е съвсем малка. И остава там завинаги.

"В детската градина имахме тържества често. Бях много срамежлива и всеки път, докато си изпявах песничката, плачех. Въпреки това любовта към музиката ме караше отвътре да продължа. Прабаба ми пееше много красиво и може би тя запали в мен тази искра."

И така детското ѝ увлечение към музиката някак естествено я тласка към усъвършенстване на таланта ѝ. Първоначално започва да ходи на уроци по народно пеене, а малко по-късно се впуска и в курсове по пиано. С годините участва в множество фолклори конкурси и винаги печели големи награди.

Снимка 631845

Източник: Личен архив

През 2020 г., когато е едва на 15 години, става част от Хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева. Превръща се и в най-младия изпълнител в историята на хора, чиято музика може да се чуе както на големи международни сцени, така и в саундтрака на продукции като филма "Соло: Историята на Междузвездни войни" и сериала "Тъмните му материи" на HBO.

Mona е лауреат на фондация "Димитър Бербатов" и два пъти годишен стипендиант към Министерството на културата. Дебютира в българската музикална сцена през 2021 г. с песента "Галени". През 2022 г. получава златен бутон от Катето Евро в предаването "България търси талант" и се превръща в един от най-обичаните и запомнящите се участници в шоуто.

Не крие, че за тази една година от участието ѝ в "България търси талант", животът ѝ изцяло се е променил. Това, което остава със сигурност в него обаче, е музиката. "Mona стана по-силна и още по-борбена. Върви смело по своя път и не се страхува от това да показва и разкрива себе си."

Признава, че макар да споделя много за личния си живот, смята че хората все още не знаят колко чувствителна е всъщност. Именно тази чувствителност ѝ помага да продължава да твори със същата страст като от самото начало. Вдъхновение пък черпи от лични емоции и случки. Описва себе си като целеустремена, постоянна и позитивна. "Аз съм търсач на емоции и действия", признава Симона. Затова и когато нещо по-интересно се случи, тя веднага запечатва момента с красив текст.

Музиката на Mona пък съчетава в себе си много компоненти, от които главен е любовта ѝ към фолклора. Затова и в своите песни винаги се старае да има фолклорни елементи. Задължителното условие е да бъдат авторски. "Стилът си е изцяло Mona и точно това ми харесва", не крие певицата. Точно както не крие, че създава музиката си така, както я чувства.

Надежда Александрова - NICKA е секси и е тук, за да предизвика всички с "На мен ли говориш"

NICKA е тук, за да предизвика всички

Изпълнителката за уроците от "Гласът на България", за създаването на музика и за новата си песен "На мен ли говориш"

Що се отнася до творческия ѝ процес, при нея думите и мелодиите идват точно в най-неочакваните моменти. Доста често се случва музата да я връхлети, докато е на път. "Вадя тефтера или телефона и започвам да пиша. Интересно е, защото писането на всяка песен носи свой собствен характер и развой на събитията."

Снимка 631847

Източник: Личен архив

И като стана дума за път, Симона признава, че е много труден музикален слушател, докато шофира, защото е почти невъзможно нещо да ѝ въздейства. Има обаче пет песни, които слуша всеки път, докато пътува: "Дилмано, дилберо" в изпълнение на Хор "Ваня Монева", "Money Calling" на Raye, "Energy" на Бионсе, "Si Ti" на Рина и "Sold" на Лана Лубани.

Не крие и че честичко пее под душа. И съвсем очаквано, в повечето случаи това са народни песни. Не сме изненадани, след като народната музика присъства толкова осезаемо в живота ѝ. "Бавните фолклорни песни ме успокояват, а най-много ми действат онези, които съдържат в себе си повече орнаментика."

Орнаментика не липсва и в последната ѝ песен, озаглавена "Счупено сърце", която Mona издаде наскоро след една година музикална пауза. Докато реализира песента, тя преминава през много трудности в личен план. По време на процеса на създаване на "Счупено сърце" приключва четиригодишна връзка и открива убежище за емоциите си именно в тази песен.

Само три седмици след излизането си сингълът вече се радва на страхотни успехи. Заразителната песен се класира на осмо място в официалната еърплей класация за българска музика България Топ 100 и на 19 място в Shazam България за последната седмица.

Виктория Георгиева - от X Factor, през Евровизия до договор с Warner Music

Виктория Георгиева - от X Factor, през Евровизия до договор с Warner Music

Певицата за сътрудничеството с една от най-големите музикални компании в света и за новата си песен "Lover's Trial"

С какво се отличава "Счупено сърце" от останалите ви песни?

"Счупено сърце" е проект, който е при мен от ноември месец. Имахме интересни ситуации с видеото на песента. Реализацията беше малко по-трудна, защото се наложи да снимаме два видеоклипа. В крайна сметка всичко се нареди перфектно. Песента за мен е различна, защото носи в себе си част от моята душа.

Имахте ли трудности при записите?

Докато записвахме песента, не изпитах никакви затруднения, защото избрах да работя с невероятни професионалисти. Искрен Тончев-Искрата е мега талантлив и ми даваше страхотни насоки.

Снимка 631846

Източник: Личен архив

В тази връзка какво е да се работи с човек като него и как си разпределихте ролите?

Искрен се превърна в мой много близък приятел. Знам, че мога да разчитам на него когато имам нужда. Професионализмът му ме накара да подходя с още повече любов в писането на песента. Двамата създадохме текста и музиката, а аранжиментът си е изцяло негов. Радостна съм от този мой избор.

Имаше ли някоя интересна случка по време около парчето или клипа му?

Интересна сигуация имахме по време на снимките на "Счупено сърце". Момчето, което участва в клипа ми, Адриян, е танцьор. Аз знаех, че ще се снимам с него, но никога не го бях виждала. Запознахме се в деня на снимките и веднага трябваше да се залавяме на работа. Не се познавахме, но това не попречи на снимачния процес. Имаше химия в актьорската игра между двама ни и смятам, че крайният резултат е чудесен.

Какво предстои оттук насетне за Mona?

Скоро предстои да пусна първа дуетна песен, за което много се вълнувам. Искам да продължавам да давам на хората онова, от което имат нужда, а именно истинска музика, създадена с много любов и емоция. В момента много упорито действам върху нови парчета и нямам търпение всички вие да ги чуете.