Обичаме Михаил Билалов във всичките му роли и в киното, и в театъра. А сега актьорът за пореден път успя да спечели симпатиите ни, появявайки се в нова реклама с призив към подрастващите да бъдат грамотни.

"Под прикритие" 6 с Михаил Билалов, Мариан Вълев и Юлиан Вергов - всичко, което знаем

"Под прикритие" се завръща със сезон 6

Михаил Билалов и Мариан Вълев отново в действие

Във видеото на "Как се пише" той не скрива изумлението си, че синът му е написал едно изречение с четири правописни грешки. Клипът подканя учениците да упражняват своя правопис, преди да се явят на задължителната матура по Български език и литература на 17 май.

Именно по повод матурите платформата "Как се пише" стартира своята кампания за грамотност сред учениците от 12 клас под надслов "Животът няма "аУтокорект". Помагалото е достъпно и в една от най-актуалните сред младежите социална мрежа - Threads. Там се публикуват тестови въпроси, съобразени изцяло с формата на държавния зрелостен изпит по Български език и литература.

"Дните до матурата стават все по-малко, а залогът - все по-голям. Затова на помощ ни идва някой с по-сериозен авторитет от нашия. Той отправя предложение, на което зрелостниците не могат да откажат", с усмивка споделят от платформата в социалните мрежи.

"Как се пише" всъщност правят продължение на кампанията си, насочена конкретно към зрелостниците. Причината за нея е фактът, че всеки пети български абитуриент не знае как се пише думата "абитуриент". Вече се появиха и билбордове с този текст, който съвсем ясно показва колко голям е проблемът.

"Преценям", българската дума на годината за 2021 г. и платформата за грамотност "Как се пише"

Коя е българската дума на 2021 г.

Според "Как се пише"

За никого не е тайна, че през последните години нивото ни на грамотност сред учениците бележи рязък спад. В края на 2023 г. стана ясно, че България е на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат последните резултати от международния тест PISA, който проверява уменията на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика.

РІЅА e най-всеобхватното и прецизно международно оценяване и постиженията на учениците. В изследването се проучват всички фактори, които оказват влияние върху резултатите. Форматът и интрументариумът на изследването на съобразени с културните, етническите, езиковите и политическите особености на отделни държави участници.

Високото качество на оценяването и надеждността на събраните данни ни гарантира от стриктни стандарти, прилагани от всички участници на всеки етап от програмата, Заради прецизността и качеството на събраните данни и тяхната широка международна представителност PISA се смята за стандарт за оценяване в международен план, както отбелязва BBC.

Ниските постижения на PISA са изключително тревожен индикатор за българското образование, защото идеята на теста е да измери не толкова запаметеното в училище знание, а уменията на учениците да приложат наученото на практика и готовността им да се справят в живота в края на задължителното образование. Данните говорят за това, че 15-16 годишните не са достатъчно добре подготвени да използват училищния материал в реални ситуации, да анализират информация и да виждат голямата картина.

Симеон Попов - 12-годишното момче от Петрич, което написа автобиография на английски

На 12 г. си и пишеш книга, но си българин и получаваш много критики

С какво The Book Of Me подразни мнозина

Като се има предвид всичко това и лошите резултати, които учениците имат и седмица след като излезе рекламата, било чудесно националните телевизии да помислят дали все пак не биха могли да отделят повече рекламно време. Така ще се даде по-голяма гласност и популярност на подобни образователни кампании, които за момента се ограничават предимно в обсега на социалните мрежи. Защото засягат бъдещето на страната ни - нашите деца.