Със сигурност поне веднъж сме чували как някой месояден се оправдава пред друг, който е веган или вегетарианец, че и първите хора са яли месо и без него е нямало да оцелеят. Е, сега едно ново изследване по темата до известна степен опровергава тази еволюционна теория.

Човешката еволюция, мъдреците, допълнителните кости и как се променяме в последните години

По-малко зъби и повече кости - новата микроеволюция

Промените не спират

Проучването, проведено в George Washington University, разглежда мнението, че хората сме се превърнали в това, което сме днес, благодарение на консумацията на месо. И именно тя е била от съществено значение за развитието на мозъка ни, за да се изкачим на върха на хранителната верига.

В подкрепа на това твърдение е откритието, че големите мозъци започват да се появяват в човешкия прародител Homo erectus преди близо два милиона години - едновременно с изобилните археологически доказателства, че той се храни с месо.

Снимка 562133

Източник: iStock

Но сега изследователите твърдят, че фокусът е изкривен и че няма наистина категорични доказателства, че месото ни е "направило хора". Те събират публикувани данни от девет основни изследователски области в Източна Африка, датиращи между 2,6 и 1,2 милиона години.

Междувременно и проследяват консумацията на месо, използвайки броя на зооархеологическите обекти, съхраняващи животински кости със следи от каменни оръдия, общия брой на животински кости с разрязани следи в обектите и други подобни данни. Така откриват, че няма доказателства за увеличаване на яденето на месо след пристигането на Homo erectus.

Снимка 562132

Източник: iStock

"Това проучване променя нашето разбиране за това, което зооархеологическите записи ни казват за най-ранното праисторическо хранене с месо. Също така показва колко е важно да продължаваме да задаваме големи въпроси за нашата еволюция, като същевременно не спираме да разкриваме и анализираме нови доказателства за нашето минало", казва водещият учен на изследването, антропологът Андрю Бар.

Вегетарианство, веган диета, яденето на месо и каква е връзката с депресията, и тревожността

Пази ли ни месото от депресия

Какво установиха учените

Така това проучване подкопава идеята, че яденето на големи количества месо е довело до еволюционни промени в нашите ранни предци. А именно на него някои хора и в съвремието основават своите хранителни навици. Но очевидно е време да започнем да гледаме малко по-критично на историческите теории, както и на ролята на месото за съществуването ни, предава Yahoo News.