"Чудна радост в твоето сърце, щом си тук под синьото небе", започва с песен новото приказно приключение в "Мери Попинз се завръща" на режисьора Роб Маршъл, който филм е директно продължение на класиката от 1964 г., когато Джyли Aндpюc влезе в ролята на магическата бавачка Mepи Πoпинз.

C мюзикъла тя плени сърцата на публиката, a успешната класика спечели пет Ocĸapa. Сега Роб Маршъл успява да улови духа на оригинала, като едновременно с това да предложи и нещо ново на съвременната публика.

Снимка 395885

Източник: Forum Film Bulgaria

"Мери Попинз се завръща", който вече има четири номинации за Златен глобус, черпи идеи от прочутата поредица на писателката Памела Травърз, без да е базиран на някоя специфична история от книгите.

Действието във филма се развива през 30-те години на ХХ в. в Лондон по време на Депресията, 24 години след оригиналната история. Заварваме порасналите Джейн и Майкъл Банкс (Емили Мортимър и Бен Уишоу) на познатата улица "Черешово дърво" №17.

Снимка 395878

Източник: Forum Film Bulgaria

Майкъл е служител в банката, където преди това работи баща му, като продължава да живее в семейната къща, но вече с трите си деца, Анабел (Пикси Дейвис), Джорджи (Джоел Доусън), Джон (Натаниъл Сала) и тяхната икономка Елън (Джули Уолтърс).

Снимка 395882

Източник: Forum Film Bulgaria

Майкъл преживява тежък момент, след като преди година е загубил съпругата си. Неговата скръб го кара да пренебрегне семейните финансови задължения, така че банката е на път да отнеме къщата му, ако в срок от две седмици не изплати заема.

Тук се сблъскваме с лицемерния и зъл банков директор Уилям Уилкинс (Колин Фърт) - племенник на пенсионирания се председател на банката г-н Доус (Дик Ван Дайк). Г-н Уилкинс обаче, който по нищо не прилича на чичо си, на всяка цена иска да вземе имота на Банкс.

Дик Ван Дайк в ролята на г-н Доус

Източник: Forum Film Bulgaria

Дик Ван Дайк в ролята на г-н Доус

Именно в този труден за семейството момент магически - от небето и с чадър, се появява Мери Попинз, за да научи всички, че няма нищо по-важно и ценно от семейството. С помощта своя стар приятел Джак (Лин-Мануел Миранда) Мери Попинз прави всичко по силите си, за да върне загубената радост и щастие в дома на семейство Банкс.

Лин-Мануел Миранда в ролята на Джак

Източник: Forum Film Bulgaria

Лин-Мануел Миранда в ролята на Джак

Неостаряващата Мери Попинз, която кара предметите да летят, показва на децата на семейство Банкс един вълшебен, шарен и много красив свят, като ги кара да вярват, че всичко е възможно.

Някъде там по време на нестихващото шеметно приключение, в което Мери Попинз ни пренася, успяваме да се запознаем и с нейната ексцентрична и малко откачена братовчедка от руски произход Топси (Мерил Стрийп).

Мерил Стрийп в ролята на Топси

Източник: Forum Film Bulgaria

Мерил Стрийп в ролята на Топси

Мери Попинз - строгата, изящна и романтична детегледачка с британски акцент, обичана от децата по цял свят, е един много сложен образ, в който Емили Блънт успява да се превъплъти чудесно, като се справя отлично и с многото танци и песни във филма, по музика и текст на Марк Шайман и Скот Уитман.

Снимка 395884

Източник: Forum Film Bulgaria

Благодарение на прекрасната музика, добрите специални ефекти, които пресъздават вълшебния свят на Мери Попинз и интересните персонажи, си тръгваме от кино салона с широка усмивка на лице.

Срещу всички критики, които отнесе още с появата на първия трейлър, можем да кажем, че "Мери Попинз се завръща" е едно достойно продължение на оригиналния филм.