За първи път звездата от "Семейни връзки" и "Завръщане в бъдещето" е диагностициран с Паркинсон (дългосрочно дегенеративно разстройство на централната нервна система) през 1991 г.

След като диагнозата му става публично достояние през 1998 г., той продължава да играе във филми като "Шеметен град" (от 1996-2001 г.) и като гост-звезда в "Добрата съпруга" (от 2010 до 2016 г.).

Сега Майкъл Дж. Фокс разкрива пред People как дългогодишната му битка с Паркинсон е повлияла на способността му да запомня - умение, което е от решаващо значение за кариерата му на актьор.

"Болестта взе своето отвъд най-очевидните симптоми - треперене и скованост - краткосрочната ми памет е съсипана", признава той.

Въпреки че с времето запомнянето става все по-трудно, Фокс насочва таланта си към друга творческа сфера, а именно писането. Всъщност неговият четвърти мемоар, озаглавен No Time Like the Future, ще се появи по рафтовете на книжарниците на 17 ноември.

Ето как той коментира писането, след като то се превръща в основното му творческо занимание: "Завърших това. Свиренето ми на китара не е добро. Моите скици вече не са добри, танците ми никога не са били добри, а актьорството става все по-трудно. Така че остава писане. За щастие то наистина ми харесва."

Силата на благодарността

Заедно с борбата с Паркинсон и проблемите с краткосрочната памет, Фокс споделя, че през последните две години е научил важен урок - за силата и важността на благодарността.

През 2018 г. лекарите откриват доброкачествен, но бързонарастващ тумор в гръбначния стълб на актьора, който причинява ужасна болка в цялото му тяло. Той се подлага на операция за отстраняването му и започва четиримесечен възстановителен курс - време, през което трябва да се научи да ходи отново.

Не след дълго обаче Фокс пада тежко - момент, за който казва, че "определено беше най-мрачният."

Докато изживява всичко това, той разбира, че "оптимизмът наистина се корени в благодарността, а оттук следва и приемането."

"Приемането на нещо, което се е случило, не означава, че не можете да се стремите към промяна. Не означава, че трябва да го приемете като наказание или покаяние. Просто го поставете на мястото му. След това погледнете към времето, което остава да изживеете добре и тогава ще можете да продължите напред. "

Фокс, който навършва 60 години следващият юни, казва, че сега има "оптимизмът на 60-годишен мъж". В момента той се фокусира върху своето семейство - съпругата му Трейси Полан и техните четири деца.

"Не че преди не бях искрен, но сега, когато преминах през най-мрачните времена, благодарността ми е по-дълбока. Последните няколко години бяха сложни. Но имам неща, с които съм благословен и те са просто невероятни. Животът е богат. Животът е добър", убеден е завръщащият се в бъдещето Майкъл Дж. Фокс.