След Band of Brothers и The Pacific идва ред и на третия и последен минисериал, посветен на Втората световна война и създаден от продуцентското трио Гари Гьоцман, Том Ханкс и Стивън Спилбърг. Както подсказва заглавието, новият Masters of the Air хвърля повече светлина върху предизвикателствата пред пилотите от Военновъздушните сили на САЩ.

Новите филми и сериали на Netflix през януари, сред които са Society of the Snow и Griselda

Новите филми и сериали на Netflix през януари

Ето какво се задава в първия месец от годината

За историята Гьоцман е вдъхновен от събитията, описани в книгата Masters of the Air: America's Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany на Доналд Л. Милър, а пък главните роли са поверени на Остин Бътлър, Калъм Търнър, Нейт Ман, Бари Когън и Дейвид Шийлдс.

Снимките на минисериала започват преди повече от три години, когато ограниченията от пандемията все още са в пика си. Но тогава екипът вече е получил зелена светлина за работа по продукцията и не губи никакво излишно време.

Началото е дадено с изпитан метод - актьорите трябва да се потопят изцяло в епохата и затова минават през двуседмичен тренировъчен лагер. Той е воден от капитан Дейл Дай, който освен по предните два минисериала от поредицата, работи и по филми като "Спасяването на редник Райън" и" Взвод". Част от обучението на актьорския състав са маршируване и много физическа подготовка, като лицеви опори, коремни преси и тичане.

Освен практическата част, актьорите е трябвало да наваксат и с теоретични знания за Втората световна война и американската бомбардировъчна група. Разбира се, влизайки в ролите на пилоти на изтребители, те е трябвало да се запознаят възможно най-добре с пилотската кабина на B-17 и са разполагали с летателни симулатори.

Актьорите разказват, че дори са си измислили игра-състезание помежду си, в която да се надпреварват кой от тях ще успее да се качи в репликата на B-17 най-бързо. Оказва се, че най-пъргав е бил Остин Бътлър с време от четири секунди и половина.

Дори само това на пръв поглед безобидно упражнение не е оставило него и колегите му без наранявания. Тъй като кабината е доста тясна, те почти всеки път са удряли главите си някъде.

Всеки от актьорите обаче е успял да открие и други начини, с които да се подготви за ролята. Така например Остин Бътлър, за когото Masters of the Air е първи проект след впечатляващото му превъплъщение в Елвис Пресли, е прочел целия роман на Доналд Л. Милър.

"Книгата ми помогна да добия широка представа за случващото се и подробностите за това колко мъчително е било то", споделя актьорът, който влиза в ролята на майор Гейл "Бък" Кливън.

Той и колегата му Калъм Търнър, който пък му партнира като майор Джон "Бъки" Игън - най-добрия приятел на Бък, дори са разглеждали снимки, видеокадри и са слушали истории за живота на своите персонажи.

"Това ми помогна да разбера него, сухото му чувство за хумор и това, че е човек на малкото думи. Също и колко концентриран е бил, колко прецизен и колко много е обичал жена си. Тази любов, която го е превела през войната, наистина ме научи на много", споделя за своя персонаж Остин Бътлър.

Основното обаче, което сериалът разчита да даде на зрителите, е цялостно разбиране за това колко доблестни и жертвоготовни са били мъжете, воювали във въздуха.

Fool Me Once на Netflix - новият сериал, който прикова вниманието на зрителите

Новият пристрастяващ трилър на Netflix

Ето с какво да се “детоксикираме” от коледните филми

"Битката във въздуха е била уникална и е променила хода на войната и историята. Отдадеността на тези млади мъже е допринесла за крайната ни победа", споделя продуцентът Гари Гьоцман в интервю за Entertainment Weekly.

Masters of the Air e в Apple TV+ от 26 януари