Австрийски журналисти откриват вила на стойност 10 милиона евро в местния курорт Кицбюел, за която се смята, че принадлежи на руския олигарх Аркадий Ротенберг и е използвана за почивка от дъщерята на президента на Кремъл Владимир Путин - Мария Воронцова. До този извод се стига след разследване на вестник Der Standard съвместно с международни партньори. Мария Воронцова е 38-годишната ендокриноложка и по-голямата от двете дъщери на Владимир Путин от брака с бившата му съпруга. 

Владимир Путин, Алина Кабаева и жената, която спрягат за приятелка на руския президент

Коя е тайната "избранница" на Путин

Какво знаем за Алина Кабаева - жената в сянка до руския президент

"Вътрешни документи показват, че довереният човек на Путин Аркадий Ротенберг е финансирал покупката на хижата в Кицбюел. Къщата е използвана и от дъщерята на Путин", се твърди в статията.

Официално нито местните власти, нито Федералното министерство на вътрешните работи знаят кой всъщност е собственикът на къщата от 800 квадрата с градина и басейн в Тирол.

Според изданието Австрийската служба за държавна защита и разузнаване се опитва да открие истинските собственици на къщата от април 2022 г. Разузнавателната служба не изключва имотът да принадлежи на санкционирано лице, но това подозрение все още не е потвърдено.

Журналистите установяват, че австрийска компания за недвижими имоти е продала къщата през януари 2013 г. за 10.8 милиона евро на кипърската компания Wayblue Investments Limited. Оттогава хижата е собственост на тази компания, която е със седалище в Никозия. Вътрешни документи обаче показват система от корпоративни схеми, подставени лица и посредници в ЕС, която дълги години е била използвана за заблуда на властите.

"Според тях парите, с които е купена хижата, идват от Аркадий Ротенберг", се казва в разследването.

За да се завърне в хижата в Кицбюел без да попадне под санкции, Мария Воронцова е била финансирана именно от олигарха Аркадий Ротенберг. Предполага се, че грижата на Ротенберг за дъщерята на Путин, е свидетелство за уважение от страна на подставеното лице към руския диктатор, с което той му благодари за милиардното си състояние.

Австрийските власти обаче отричат имота да принадлежи на Мария Воронцова, заявявайки, че "нито хижата в Кицбюел, нито лицето, което я притежава, са обект на санкции".

Що се отнася до Мария Воронцова, тя е академик, специалист по ендокринна система. Тя е съавтор на книга за забавения растеж при деца и е посочена като изследовател в Ендокринологичния изследователски център в Москва.

Воронцова също е бизнесдама. BBC Русия я идентифицира като съсобственик на компания, която планира да построи огромен медицински център. Голямата дъщеря на Путин е омъжена за холандския бизнесмен Йорит Йост Фаасен, който някога е работил в руския държавен енергиен гигант Газпром, въпреки че според съобщенията двамата са се разделили.

Наводненията в Херсон - поредното напомняне за безсмислената война между Русия и Украйна

2 метра под водата - погребаният живот на Херсон

Ето пред какво са изправени хората и животните от Херсон и околността

Хора, които са говорили с нея след инвазията в Украйна, казват, че тя подкрепя баща си и изразява съмнение относно международното отразяване на конфликта.