Няма да е преувеличено, ако кажем, че в момента Мария Бакалова е най-популярната българка в света. С ролята си на дъщерята на Борат Тутар във втория филм за казахстанския журналист, тя се превърна в звезда за една нощ, както обичаме да казваме в подобни случаи.

Мария Бакалова, IMDb и първото място в класацията за най-популярните звезди

Първата българка на върха на IMDb

Поредно постижение за нашето момиче

Но пътят до голямата слава далеч не е кратък и лесен. За него, а и за самата себе си, и за отношенията си със Саша Барон Коен, тя разказва в първото си голямо интервю за The New York Times.

24-годишната Бакалова е безспорната звезда на Borat: Subsequent Moviefilm и дори самият Коен не го отрича. За нея ролята на 15-годишната Тутар Сагдиев е не просто шанс светът да научи името й, а и важна мисия, защото показва как хората могат да се отнасят с теб по съвсем различен начин само заради това, че си момиче.

Освен това, бургазлийката получава възможността да представи не само себе си, но и родината си. "Такива неща не се случват на хора като нас, българите", казва тя пред изданието. И допълва, че в повечето случаи й предлагат малки, незначителни роли, на проститутка например. Затова и е много благодарна на Коен, че й дава възможност да представи този сложен образ и да говори на български през цялото време.

Мария Бакалова, CAA и присъединяването на актрисата към агенцията

Успехът на Мария Бакалова продължава

Поредна добра новина за актрисата

Бакалова започва своя разказ за пътя до голямата слава с това, че още на 5-6 години са първите й уроци по флейта. Но те не се оказват нейното нещо, защото има нужда от бягство от реалността. А актьорството може да й го даде, защото в него може да си когото си поискаш. Има големи пристрастия към скандинавското кино и към актрисите Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман.

От малка Мария е супер дисциплинирана и чете много сериозна литература. Когато излиза първия филм за Борат, тя е на 10 години. Но така и не го е гледала, докато не получава ролята в продължението. А и смята, че на по-ранен етап надали би разбрала истинския му смисъл.

За кастинга за ролята на Тутар научава от свой приятел. Въпреки че е категорична, че българка не може да спечели подобна главна роля, праща свои записи. Отива на предварително прослушване в Лондон, а всичко е толкова тайно, че има подозрения, че е част от схема за трафик на хора. Въобще не очаква да се срещне със Саша.

След като е одобрена за ролята, Коен обяснява на Мария, че Тутар трябва да е луда поне колкото него, ако не й по-луда. Освен това, в началото трябва да е напълно дезориентирана за света около нея, а в края на това пътуване да се превърне в нормален човек.

Мария Бакалова, Borat: Subsequent Moviefilm, дъщерята на Борат Тутар и секси снимките на българската актриса

Колко секси може да е дъщерята на Борат

Новата българската следа в Холивуд

Въпреки цялата сатира, актрисата неведнъж се замисля истински какво би било, ако наистина живее живота на Тутар - в клетка и в пълно неведение, че жените могат да шофират и да бъдат каквито пожелаят.

Наръчникът, в който са събрани всички погрешни представи за жените, е начинът на Коен да покаже, че 2020 г. е времето, в което хората трябва да започнат да се отнасят един към друг като равни, независимо от кой пол са. А патриархатът остава в миналото.

Освен емоционална, Тутар преживява и впечатляваща физическа промяна. За да бъде максимално автентично, Бакалова решава да си пусне косми на краката и подмишниците. Само веждите й са изкуствени.

Най-коментираната сцена от филма обаче си остава тази с адвоката Руди Джулиани в хотелската стая. Това е единственият момент, в който Бакалова има предчувствието, че нещо неприятно може да се случи. Но има пълно доверие на Коен, своя "небиологичен баща" и знае, че той няма да позволи някой да я нарани.

Мария Бакалова, Borat: Subsequent Moviefilm, Саша Барон Коен и скандалът, който филмът предизвика

Всички искат Оскар за Мария Бакалова

Как родната актриса спечели критиците

По думите й, актьорът е влязъл в при тях в точния момент, защото се е притеснил за нея. "Ако той беше закъснял, не знам как щяха да се развият нещата", не крие Бакалова, но оставя всеки сам да прецени дали в сцената можем да говорим за сексуално посегателство. А днес не се чувства гузна, защото "филми като този показват истинските цветове на хората".