Докато историята с прословутата реплика на френската кралица Мария-Антоанета: "Като няма хляб, да ядат пасти" и дали изобщо я е изричала, е спорна, историята с обувката й не е.

Розовият диамант "Духът на розата" и продажбата му за 21 милиона долара на търг в Женева

Огромният розов диамант, който постави рекорд

Кой обаче е купувачът

В неделя (15 ноември) бялата копринена обувка, принадлежала на последната кралица на Франция, екзекутирана по време на Френската революция, е продадена на търг на четири пъти по-висока цена от очакваното.

Наддаването започва от 10 000 евро и приключва на 43 750 евро, съобщава Euronews.

Търгът се състои във Версайския дворец, където кралицата, останала в историята като символ на ексцесиите във френската монархия, и крал Луи XVI са изправени на съд, преди да бъдат отведени на гилотината през 1793 година.

Смята се, че обувката, наречена на името на Мария-Антоанета, е носена редовно от нея по време на ежедневието в двореца.

По-късно мадам Кампан, първа камериерка на кралицата, дава обувката на своята близка приятелка Мари-Емили Лешевин де Превоазен. И от този момент до 15 ноември 2020 г. семейството й я пази.

"Този търг идва в момент, когато французите са изправени пред реална несигурност по отношение на своите ценности и много от тях се придържат към историята на Франция", казва Жан-Пиер Осенат, ръководител на търга.

"Мария-Антоанета е човек, който предизвиква интереса на хората по целия свят", добавя още той.

Между другото, според съвременната номерация, обувката с височина на тока 4,7 см и дължина на ходилото 22,5 см, отговаря приблизително на размер 36.