Светът на високите скорости е магичен и привлича наистина много фенове. Настоящият сезон във F1 е вече в историята, като всички погледи бяха вперени в последното състезание, провело се на пистата в Абу Даби.

Гуан Джоу, Формула 1 и първият китайски пилот в състезанието

Нов прецедент във Формула 1

Очертава се интересен сезон

И причината беше повече от добра, защото именно това състезание трябваше да реши кой ще бъде големият шампион - Макс Верстапен или Люис Хамилтън. За едва втори път в историята на F1 двама пилоти влизат в последното рали с абсолютно равен рборй точки. 

От Jalopnik припомнят, че за първи път такъв прецедент се е случил през 1974 г., когато Емерсън Фитипалди с Lotus и Клей Регацони с Ferrari са решили битката за титлата на пистата в Америка.

Снимка 557095

Източник: GettyImages

Тогава едва първите шест финиширали са получавали точки (за разлика от сега) и драмата е била голяма (точно както и сега). В крайна сметка Фитипалди успява да завърши на четвърто място, докато неговият опонент на единадесето и по този начин печели титлата, без дори да е спечелил последното състезание.

Снимка 557093

Източник: GettyImages

След цял сезон драми и напрежение между Верстапен и Хамилтън, 24-годишният нидерландец успя в крайна сметка да изпревари британския си опонент в последната обиколка и макар да имаше цели два протеста от страна на Mercedes, победата и титлата отидоха в ръцете му.

Това е първа титла за Макс Верстапен, като по този начин той успя да прекъсне хегемонията на Люис Хамилтън, който неизменно печели през последните четири години. По този начин Верстапен спря опонента си от това да изпревари легендата Михаел Шумахер по брой спечелени титли.

Schumacher, Михаел Шумахер и новият документален филм на Netflix за легендата на F1

Многото лица на Михаел Шумахер

Как го виждат най-близките му хора

Шумахер има седем, като Хамилтън има същия брой, но ако беше победил в неделя, щеше да има осем и да остави легендата на F1 зад гърба си по този показател. А съперничеството между пилотите някак остави на заден план фактът, че Гран при на Абу Даби се яви и последното състезание за една друга легенда - Кими Райконен, който за жалост дори не успя да финишира.