Marvel и Disney съвсем ясно демонстрираха как със супергерои може да бъде изградена киновселена, която не само да забавлява зрителите, но и да печели милиони, а в някои от случаите и милиарди.

Кинопремиерите за февруари 2024, между които са "Аргайл: Супершпионин", "Анатомия на едно падане" и "Мадам Уеб"

Най-очакваните кинопремиери за февруари

Дуа Липа и номинации за Оскар

Sony също е в процес на оформяне на своя мини вселена от супергерои на Marvel, за които държи правата за създаване на филми. И трите филма за Спайдърмен са доказателството, че нещата наистина могат да се получават добре.

Именно успехите на филмите за Питър Паркър накараха студиото да инвестира в още герои, за да разшири тази своя супергероиска вселена. Така видяхме два филма за Венъм с Том Харди в главната роля, а се подготвя и трети. Те обаче определено не успяха да повторят успеха на Спайди - нито като качество, нито като приходи.

"Морбиус" с Джаред Лето трябваше да добави още един антигерой в картинката, но крайният резултат не се хареса почти на никого. В специализирания сайт за кино Rotten Tomatoes оценката на критиците е едва 15%, докато тази на зрителите е 71%.

В бокс офиса филмът спечели 167 милиона долара, което е доста слабо за представител на този жанр. Но пък беше и донякъде очаквано - проблемите със сценария, сюжета и специалните ефекти бяха наистина много. Но пък Sony не са се отказали и са заредили още няколко заглавия на поточната линия. "Мадам Уеб" е първият.

Снимка 653464

Източник: Форум Филм България

Главните роли в него са поверени на Дакота Дожнсън, Сидни Суийни, Изабела Мърсед, Селест О'Конър и Тахар Рахим. Всички те представят нови супергерои, които в случая са и жени. В основата е Касандра Уеб (Джонсън), отдаден парамедик, който прави всичко, за да стигне навреме до болницата и да спаси живот.

След един инцидент обаче Касандра започва да вижда странни неща, а в последствие разбира, че вижда в бъдещето. Но не е само това - тя може и да го контролира, като променя някои дребни, но съществени за настоящето неща.

Налага ѝ се бързо да свикне с новите умения, защото съдбата я събира с три млади момичета: Джулия (Суийни), Аня (Мърсед) и Мати (О'Конър), които са в голяма опасност, защото по петите им е Езикиел (Рахим). Той е не само мистериозен и опасен, но и притежава суперсили, много подобни на тези на Спайдърмен. 

Очакванията към филма бяха големи не само заради солидния бюджет (над 80 милиона долара), но и заради актьорския състав, воден от Дакота Джонсън. За съжаление, и "Мадам Уеб" се очертава като поредното супергероиско разочарование, което феновете на жанра ще трябва да преглътнат.

Снимка 653468

Източник: Форум Филм България

Поне такива са нагласите на голяма част от критиците, които вече са гледали филма. В Rotten Tomatoes след 125 ревюта рейтингът му е едва 15%, което го прави "развален" по стандартите на сайта. Докато зрителите му дават по-щедрите 59% след над 100 оценки.

Дейвид Фиър от Rolling Stone твърди, че "Мадам Уеб" не е толкова лош филм, колкото всички казват - защото е дори по-зле. Мат Рамос пък пише в X, че "Морбиус" е бил по-добър филм от "Мадам Уеб"... 

Като цяло повечето критици, смятат, че сюжетът и сценарият на филма не са на ниво. Както и заснемането на някои екшън сцени. Повечето са на мнение, че Дакота Джонсън обаче е свършила много добре работата си. И тук сме напълно съгласни.

Снимка 653470

Източник: Форум Филм България

Бенджамин Лий от The Guardian изтъква факта, че филмът е бил разработен още през 2019 г., като е бил одобрен през 2020 г., а заснет през 2022 г. През миналата година пък са се наложили повторно заснемане на някои сцени. Според него Дакота Джонсън е изглеждала на екран така, сякаш иска да е навсякъде другаде, но не и в този филм. "Има нещо болезнено завладяващо в това колко несвързан и напълно некомпетентен е "Мадам Уеб", пише още той.

За Тим Гриърсън от Screen International сюжетът на филма е прекалено лесно предвидим, но едно от предимствата на "Мадам Уеб" е, че може да бъде гледан, без да е необходима каквато и да е подготовка или познания за супергероите на Marvel.

"Ако можете да виждате в бъдещето като Мадам Уеб, то вероятно бихте го променили и бихте изчакали да го гледате в стрийминг платформа", пише Нел Миноу от Movie Mom в ревюто си. Кристи Пучко от Mashable смята, че филмът е обременен от твърде много теми и недостатъчно забавни моменти. "Но можеше да е и по-зле. Можеше да е "Морбиус", пише тя.

Очевидно е, че проблемите в "Мадам Уеб" не са един и два, за което показателни са сравненията с "Морбиус". Явно със сюжета и историята на героите продължават да бъдат допускани едни и същи грешки. Специалните ефекти на моменти също не са на ниво, а зрителите не са свикнали с подобно нещо в киновселената на Marvel.

Снимка 653466

Източник: Форум Филм България

Там пропуски в сюжета и репликите могат да бъдат намерени, но неубедително замислена и създадена екшън сцена, заснета с много специални и компютърни ефекти - не.

Дакота Джонсън и Сидни Суийни от "Мадам Уеб" - секси дуото на премиерата в Лос Анджелис

Двойна доза сексапил с Дакота Джонсън и Сидни Суийни

Актрисите на премиерата на "Мадам Уеб"

Пред The Wrap обаче Дакота Джонсън казва, че сценарият на "Мадам Уеб" е претърпял сериозни промени, след като тя вече се е съгласила да участва във филма. Актрисата твърди, че не знае какви точно са тези промени, но предвид крайния резултат, ни кара да си мислим, че едва ли са били за добро. Или пък точно обратното - знае ли човек...

"Мадам Уеб" е по кината от 16 февруари