ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 19 минути
  • Режисьор: Матю Вон
  • В главните роли: Хенри Кавил, Брайс Далас Хауърд, Сам Рокуел, Дуа Липа, Джон Сина, Брайън Кранстън, Самюел Л. Джаксън
  • Бюджет: около 200 милиона долара
  • С какво да се подготвим: филмите за Kingsman

След като през последните 10 години видяхме цели три филма за Kingsman, си мислихме, че Матю Вон се е отказал от шпионската тематика. Е, не познахме, защото режисьорът обяви, че работи по "Аргайл: Супершпионин" - нов трилър с комедийни нотки, отвеждащ ни в лудия и непредвидим свят на шпионите, в който никога не знаеш кой казва истината и кой - не.

В основата на сюжета е Ели Конуей (Брайс Далас Хауърд)- млада писателка, която работи по последната си книга. В нея, както и в предишните си, Ели описва невероятните приключения на млад и добре изглеждащ таен агент на име Аргайл (Хенри Кавил).

Той е толкова добър и находчив, че е на път да разобличи една голяма конспирация. Дали ще успее, или ще се провали - феновете на писателката ще разберат в... следващата книга.

Оказва се обаче, че нищо не е такова, каквото изглежда, защото по някакъв начин описаните действия в книгата на Ели Конуей се припокриват с реалността. Дори нещо повече, тя успява да предсказва събития.

Снимка 651824

Източник: Форум Филм България

С Ели се свързва човек на име Ейдън Уайлд (Сам Рокуел), който твърди, че е шпионин. Така неусетно младата писателка се оказва заклещена, заедно със своя котарак Алфи, в света на тайните агенти и шпионите, където границите на реалността се размиват. А, и всички са по петите ѝ в искане на едно - да продължи да пише, за да разберат къде е скрита информацията, която може да промени всичко.

Ето така тя ще разбере, че и уж измисленият от нея агент Аргайл е съвсем истински.

В "Аргайл: Супершпионин" определено има много мистерия, хумор и екшън - все неща, които са важни за подобен филм. Но пък няма как да не отчетем факта, че почти всяка сцена с използвани компютърно генерирани ефекти (CGI) изглежда неубедително и направо леко комично.

Снимка 651818

Източник: Форум Филм България

И го отбелязваме, защото човек не очаква да види толкова нереалистични сцени във филм с бюджет от 200 милиона долара. Остава да се чудим дали това е нарочно, или не...

Но за разлика от специалните ефекти, маркетингът определено е на световно ниво, защото кара хората да се чудят филмът базиран ли е на книга - или не е.

По книжарницитте съвсем скоро ще можем да намерим "Аргайл" (издл. Colibri, 29 лв.) от Ели Конуей, а самия Матю Вон на няколко пъти заяви, че филмът му е вдъхновен именно от тази книга.

Снимка 651822

Източник: Форум Филм България

Големият проблем обаче е, че до момента никой не е чувал за авторка с подобно име, нито за нейни романи. Вон дори заяви в подкаста Happy Sad Confused, че "Аргайл: Супершпионин" е базиран на четвъртата книга на Конуей, която той е успял да прочете, преди да бъде публикувана.

Но мистерията остава пълна, защото ако това е книга номер четири, то къде са първите три - такива до момента не са издавани. Е, със сигурност нищо не е такова, каквото изглежда, точно като в света на шпионите.

"Аргайл: Супершпионин" е по кината от 2 февруари