Не сa малко тези, които си имат по някоя щастлива вещ или талисман, който им носи късмет. Именно тях взимат със себе си на пътувания, за да бъдат по-спокойни. Е, когато пътуването от извън орбита на Земята, със сигурност ще ни трябва нещо, което да крепи вярата, че всичко ще бъде наред.

Оказва се, че голяма част от астронавтите имат подобни вещи. Но традицията при тях повелява да ги оставят на крайната дестинация на своето пътуване. Затова и на Луната могат да се намерят доста интересни предмети.

Когато Аполо 11 каца на естествения спътник на Земята през 1969 г., един от астронавтите - Бъз Олдрин, нoси със себе си малка чаша, вино и хляб. Той прочита молитва заедно с Нийл Армстронг и излива малко от виното на повърхността на Луната. Това е първата течност, която се изсипва там от човешка ръка.

Снимка 482992

Източник: iStock

Заедно с Аполо 12 на Луната се оказва едно нетрадиционно произведение на изкуството - първото, което е стигнало толкова далеч. Тя носи името Moon Museum и съдържа шест малки рисунки на различни автори, сред които и Андри Уорхол.

Нюйоркският художник Форест Майерс подкупва свои приятел инженер в NASA, за да сложи творбата в един от краката на лунохода. И така си остава завинаги там.

Участникът в мисията Аполо 14 през 1971 г. Алън Шепърд носи със себе си няколко топки за голф, който оставя сред лунния пейзаж. Година по-късно на същото място се озовават и семейни снимки на астронавта Чарлз Дюк с ръчно написано послание на тях, пише Guardian.

Илон Мъск, SpaceX и реакциите след успешното изстрелване на Falcon 9 с кораба Crew Dragon

Триумфът на Илон Мъск

Резултатът от 18 години усилен труд

Последните двама, които се отправиха на космически приключение преди дни - Дъг Хърли и Боб Бенкин, взеха със себе си във Falcon 9 динозаври играчки, подарени им от техните синове. Дали и те ще се окажат на повърхността на Луната, предстои да разберем.