Очаква ни слънчев уикенд, който вероятно ще прекараме навън. За късните следобеди и вечери обаче сме подбрали три романа, в които историите са въртят около съдбата на момчета или младежи.

"Нищо не може да те заличи"

Мади Либери е щастлива жена - работата като лекар я кара да се чувства полезна, а 10-годишният й син Естебан е най-голямата радост в живота й. Всяка сутрин двамата минават през плажа на Сан Жан дьо Люз, където малкият или се къпе, или просто се разхожда.

Снимка 563233

Източник: Enthusiast

До деня, в който Мади за секунди го изпуска от поглед и той изчезва. В продължение на десет години Мади безутешно го търси, докато един ден на същия този плаж тя вижда 10-годишно момче, което поразително напомня Естебан. Как е възможно това и какво се е случило с детето й? Мишел Бюси е един от най-продаваните автори във Франция в момента и има три издадени книги на български.

Изд. Enthusiast, 20 лв.

"Летният брат"

Нидерландската литература в последното десетилетие излезе смело извън пределите на родината си, а романът на Яп Робен, който беше номиниран за Букър, е доказателство за това. Авторът се захваща с трудна и малко експлоатирана тема - да покаже какво представлява света на герой с умствена изостаналост.

Снимка 563232

Източник: ICU

Такъв е Люсиен, който страда от тежко умствено увреждане и е гледан в специализирано заведение. Брат му Брайън пък живее в мизерия във фургон заедно с баща си. Когато клиниката затваря за летен ремонт, Люсиен трябва да се премести с баща си и брат си.

Изд. ICU, 16.90 лв.

"Откраднаха ни"

"Историята на едно престъпление" е продължението на заглавието на романа на Людмила Петрушевска - безспорно едно от любопитните имена в руската литература след 1989 г. Тя е единственият руски писател, удостоен със Световната награда за фентъзи, а този факт е отправна точка за това какво като стил да очакваме от първия й роман, преведен на български.

Снимка 563231

Източник: Колаж / Колибри

Действието започва на летището в Москва, където майка изпраща двамата си сина пра баща им в богатата измислена държава Монтегаско. Бащата обаче очаква едно дете, а не две момчета с еднакви имена, еднаква външност, родени на една и съща дата и с напълно изрядни паспорти.

Изд. Колибри, 18 лв.