Крис Хемсуърт може и да изкарва много милиони от филмите, в които участва, но се старае да не ги харчи само за собствени облаги. 

Крис Хемсуърт, Елза Патаки, тасманийският дявол и как актьорите помогнаха на вида да се завърне в Австралия

Дяволите, на които Крис Хемсуърт помогна

Животинките са на територията на Австралия отново след 3000-годишно прекъсване

Така например преди около две години разбрахме, че с негова помощ и тази на съпругата му Елза Патаки тасманийският дявол успя отново да се завърне в Австралия. Като цяло актьорът го е грижа за това какво се случва с фауната в родината му.

От Daily Mail разбираме, че Крис Хемсуърт и братята му Лиъм и Люк са решили да инвестират в биотехнологичната компания Colossal Biosciences. Целта на тази инвестиция е да се направи опит да бъде върнат към живота вече изчезнал вид.

Става дума за тасманийския тигър, който е познат и като тилацин. Видът е официално обявен за изчезнал през 1986 г., като цели 50 години преди това е умрял и последният тасманийски тигър в плен. Сега обаче Colossal Biosciences са обединили усилия с университета в Мелбърн и използвайки напредналата технология, смятат, че могат да върнат хищника обратно към живота.

Проектът, наречен TIGRR, е бил основан още през месец март с 5 милиона долара бюджет, но сега включването на Colossal Biosciences към него нещата ще се забързат чувствително. Очакванията са, че 10-годишният план за връщането на вида към живите може да бъде съкратен наполовина.

Екипът от учени, който работи върху проекта, е наброявал едва 10 души, като сега ще бъде разширен на 25. А още 15 учени ще работят паралелно с тях, но в базата на Colossal Biosciences. Интересното е, че преди време същата тази компания обеща, че ще възроди друг отдавна изчезнал вид - мамута.

Но появата на тасманийски тигър се очаква да се случи много по-скоро, защото генетичното секвениране на вида е по-напреднало от това на мамута, а и има чувствително по-кратък период на бременност - 30 дни, докато мамута цели 22 месеца.

От Daily Mail поясняват, че тасманийският тигър е торбесто животно - точно като кенгуруту. "Въз основа на многобройните висококачествени запазени проби и по-кратката бременност, тасманийският тигър има потенциал да бъде едно от първите животни, върнати от изчезване", казва Бен Лам, който е един от основателите на Colossal Biosciences.

Тасманийският дявол, Австралия, лицевите тумори и ще успее ли видът да се спаси от изчезване

Ще успее ли тасманийският дявол да се спаси от изчезване

Какво казват учените по въпроса

Той също така не смята, че компанията му работи срещу природата, опитвайки се да възроди вече изчезнали видове. Според Лам хората постоянно си играят на Бог, защото именно заради нас някои видове са изчезнали. 

"Връщаме това животно, защото искаме да стабилизираме цялата екосистема, а това е изключително важно." След като секвенирането на генома на тасманийския тигър бъде завършено, той ще бъде сравнен с най-близкия му жив роднина, който се оказва торбестата мишка. Именно тя може да бъде използвана като негов заместител.

Тасманийски дявол, Австралия и раждането на седем дявола за първи път от 3000 години

За първи път от над 3000 години в Австралия се роди тасманийски дявол

Добра новина

Във видеото по-долу може да бъде видян заснет последният жив тасманийски тигър. То е оцветено от Самюел Франсоа-Щайнингер през миналата година.