Десетте най-богати кралски семейства в света, от Европа до Близкия изток, контролират приблизително 2.4 трилиона щатски долара, според BuyShares.

Естествено, не всички разполагат с еднакви суми. Три от тях водят в класацията и не са от Стария континент, за съжаление.

Представителите със синя кръв на третата най-заможна фамилия са от Катар. Общата сума на банковите им сметки възлиза на 335 милиарда долара.

Шейхът на Катар - Тамим бин Хамад Ал Тани

Източник: GettyImages

Шейхът на Катар - Тамим бин Хамад Ал Тани

Катарското кралско семейство начело с шейх Тамим бин Хамад Ал Тани е собственик на лондонския небостъргач Shard, Олимпийския парк и универсалния магазин Harrods, също в британската столица.

Освен това, държи сериозни дялове от нюйоркския Empire State Building и редица световноизвестни фирми, между които Volkswagen, Barclays и British Airways.

На второ място се нарежда династията Ал Сабах от Кувейт. Фамилията управлява страната от 1752 г. и днес представителите на кралското семейството са около 1000 души, уточняват още от Love Money.

Палестинският лидер Махмуд Абас и емирът на Кувейт - Науаф ал Ахмад ал Сабах

Източник: GettyImages

Палестинският лидер Махмуд Абас и емирът на Кувейт - Науаф ал Ахмад ал Сабах

През 1991 г. списание Time определя нетната стойност на богатството им на зашеметяващите (за времето си) 90 милиарда долара. Но според експертите днес то е скочило поне четири пъти, защото се дължи предимно на инвестиции в американски акции. В момента вероятно възлиза на 360 милиарда.

На първо място са роднините на монархията, по-известна като Домът на Сауд, която управлява Саудитска Арабия от 1744 г. Роднините в кралското семейство са близо 15 000 на брой. Между всички тях се върти космическата сума от 1.4 трилиона.

Кралят на Саудитска Арабия - Салман ибн Абдулазиз ал Сауд

Източник: GettyImages

Кралят на Саудитска Арабия - Салман ибн Абдулазиз ал Сауд

Настоящият крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд властва от 2015 г. и се смята за най-заможния в многолюдното семейство. По официални данни той разполага с 18 милиарда.

Ето и останалите седем богати семейства заедно с общата сума от баковите сметки на техните представители:

  • Кралското семейство на Абу Даби: 150 млрд. долара
  • Британското кралско семейство: 88 млрд. долара
  • Кралското семейство на Тайланд: около 60 млрд. долара
  • Кралското семейство на Бруней: поне 28 млрд. долара
  • Кралското семейство на Дубай: 18 млрд. долара
  • Кралското семейство на Мароко: 8.2 млрд. долара
Принц Филип, Prince Philip: The Royal Family Remembers и спомените на кралското семейство за съпруга на Елизабет Втора

Спомените на кралското семейство за принц Филип

Как ще го запомнят и защо няма да го забравят

На фона на гореизброените девет династии, роднините със синя кръв от Лихтенщайн, които се нареждат на десето място, са направо бедни. Всички те разполагат с 4.4 милиарда щатски долара.