Всеки знае името на Юрий Гагарин като първия човек, извършил космически полет и пълна обиколка на Земята. Но може би не толкова известен е Алексей Леонов - човекът, направил първата космическа разходка.

Условията за живот на Марс и колко дълго ще можем да живеем там

Колко дълго ще можем да живеем на Марс

Ще има разочаровани

Това се случва по времето на златния век на космическите изследвания на СССР. На 18 март, 1965 г. съветският кораб "Вошкод-2" стартира от базата си в Байконур, днешен Казахстан. На борда му се намират двама космонавти - Алексей Леонов и Павел Беляев, които имат важната мисия да осъществят първото излизане на човечеството в открития космос.

Това е и едно от най-големите постижения на съветската космонавтика. Макар че този успех за малко се е разминал с възможността да се превърне в истинска катастрофа.

След като се озовават в космоса, Беляев отваря външния шлюз на космическия кораб, откъдето излиза Леонов, започвайки свободно да се носи в пространството в продължение на 12 минути. Прикрепен е на специално въже, дълго около 5 метра.

Част от мисията на Леонов е да документира разходката си с фотоапарат, прикрепен към гърдите му. Той обаче се сблъсква с множество проблеми още от самото начало.

Скафандърът му се надува до неузнаваемост, заради вакуума в космоса, което прави невъзможен достъпът на космонавта до камерата и манипулирането ѝ. Но още по-лошото е, че това се превръща в пречка да се вмъкне отново през шлюза.

Въпреки трудностите, Леонов не губи самообладание. Решава да отвори клапан в скафандъра, за да освободи известно количество кислород, докато намали обема. Това се оказва правилен ход и той супява да се върне усешно в кораба.

Както по-късно си спомня самият Леонов, тази идея е криела огромен риск: напълно възможно е било това да го остави изцяло без кислород или да го доведе до декомпресионна болест, с която дълбоководните водолази и съвременните космонавти все още не успяват да се справят.

И макар че космонавтът успява да се завърне в безопасната зона на космическия кораб, проблемите не свършват. Корабът се завърта в резултат на изхвърлянето на надуваемия шлюз при подготовката за влизане в атмосферата. Нивото на кислород се покачва до опасни нива и една-единствена искра може да предизвика масивна експлозия.

Беляев и Леонов опитват всичко, което им хрумва, за да стабилизират кораба. И успяват да го направят. Преди приземяването обаче отказва автоматичната система за ориентация. В крайна те достигат до твърда земя, приземявайки в гъста гора в отдалечен район на руския град Перм - заобиколени от вълци, мечки и снежна буря. Чак на втория ден след кацането до тях успява да достигне спасителна група.

Въпреки че космонавтите успяват да се преборят с огромните трудности и мисията им е успешна, този момент бележи края на съветската доминация в космическата надпревара. Само два месеца по-късно, през 1965 г., Едуард Уайт извършва американската космическа разходка с "Джемини 4".

Има ли живот на Луната - NASA с нови разкрития

Има ли живот на Луната

Ако да - как е възникнал

На 20 юли, 1969 г. "Аполо 11", управляван от Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинс успешно каца на Луната. Армстронг става първият човек, стъпил на лунната повърхност - и нарича този момент "една малка стъпка за човека, един огромен скок за човечеството".

Но преди човечеството да направи този скок, първо трябваше да се научи да "ходи" в космоса. А това стана благодарение на успеха на мисията на Леонов и Беляев, пише Тime.