Едно от първите неща, на които учим малките си деца са цветовете на светофара и тяхното значение. Толкова сме свикнали с тези устройства, че може би рядко се замисляме колко ценни са те за живота ни в града.

Първите светофари са били създадени още през 1868 г. от британския железопътен инженер Дж. П. Найт, преди по улиците да са започнали да се движат автомобили. Те били монтирани пред Парламента в Лондон и целта им била да регулират движението на каретите, теглени от коне, като по този начин осигуряват безопасността и на пешеходците.

Тези светофари представлявали газени фенери, които били непрестанно подържани от полицаи. Те притежавали семафорни ръце, които през деня били издигани или спускани от полицая в зависимост от това какъв сигнал иска да даде. През нощта били използвани газените фенери, които светели в червена или зелена светлина.

Снимка 404405

Източник: iStock

Често се случвало газените лампи да експлодират и да раняват полицаите, които ги обслужват, което правело съоръженията опасни.

Цветовете не били избрани случайно. Червеното е общовалиден сигнал за опасност и повишаване на вниманието, докато зеленият цвят предизвиква чувство за безопасност и доверие. И това е така в повечето култури, което показва и психологическата основа на възприятието на цветовете.

През 1914 г. се появили и първите електрически автоматични светофари, създадени от американския полицай Лестър Уайър. Светофарите работят на същия принцип и до днес. Единствената разлика е, че вместо жълт цвят, светофарите издавали жужащ звук, който да подскаже на водачите да се подготвят за потегляне.

Жълтата светлина се появила през 1920 г. и била въведена от полицая от Детройт Уилям Потс.