През ноември 2023 г. Пратякш Виджай си осигурява мечтаната работа, въпреки че е само на 5 години и 337 дни. Момчето от Индия получава световен рекорд, защото е потвърден като най-младият инструктор по йога в света (мъж), след като завършва 200-часовия курс за обучение на учители по йога.

Тони Чеш - момчето, което може да накара всяка жена да се усмихне

Момчето, което може да накара всяка жена да се усмихне

Ето и как го постига

Вече на шест години и половина, Пратякш започва да учи йога, когато е на четири. След няколко месеца, разпознавайки нарастващата си страст и с насърчение от родителите си, той взима решение да се занимава по-сериозно с практиката, като иска да развие по-дълбоко ниво на опит.

"Искам да разпространя знанията на древната йога по целия свят, така че всеки да може да се радва на здравословен живот без напрежение", споделя момчето пред Guinness World Record.

Според Пратякш "йога сама по себе си е най-доброто упражнение, но някои от най-ценните неща в йога са, че тя повишава гъвкавостта, вашите енергийни нива и помага на вашия метаболизъм."

И докато любовта му към йога e ясна от самото начало, ефективността му като учител също става очевидна. "Според моите ученици се справям много добре в ролята си на учител", признава момчето, което не крие, че най-голямото му желание е да накара учениците си да се чувстват комфортно. 

Ласе Щолай - момчето, което година и половина живее от влак на влак в Гемания

17-годишното момче, което година и половина живее от влак на влак

Определено един интересен начин на живот

Постига това като първо им показва асаната (йога позиция), а след това се приближава до всеки един от тях, за да коригира или усъвършенства стойката им.

Пратякш споделя няколко ценни съвета за всеки, който иска да опита йога за първи път. "На хората, които са нервни и никога преди не са опитвали йога, искам да им кажа: не гледайте другите, просто започнете."

Разбира се, подобряването на световен рекорд на толкова млада възраст носи голяма радост на младия йога и семейството му.

"Не мога да изразя чувството си, когато разбрах, че получих рекордната титла", обяснява Пратякш.

Пратякш е много благодарен на майка си, която е била неговата най-силна подкрепа във всяка стъпка от неговото йога пътуване. Но неговият баща е този, който според самия Пратякш, му е предал най-добрия съвет, който е бил тайната на неговия успех.

"Баща ми ме посъветва да не използвам смартфон и да избягвам нездравословна храна. Това ми помогна много да се концентрирам върху моите йога цели!" 

Момчето, което показва какво е да не сядаш (и лягаш) за една седмица

Момчето, което показва какво е да не сядаш (и лягаш) за една седмица

Странният експеримент на ютюбъра Pigmie

Пратякш силно вярва в това и иска да даде същия съвет на всеки, който се стреми да постигне мечтите си в тази област, а и не само.