Покрай премиерата на "Въздушния" през изминалата седмица отново си припомнихме за сделката между Майкъл Джордан и Nike, която спокойно може да бъде определена като една от най-добрите в историята на спорта.

Сделката на Майкъл Джордан и Nike - истинската история, печалбите и ролята на Сони Вакаро

Сделката на Майкъл Джордан и Nike - истинската история, печалбите и ролята на Сони Вакаро

Бунтарските Air Jordan

И ако тогава е имало някакви съмнения колко ли успешно може да се окаже това партньорство, то сега такива не съществуват. Сони Вакаро е главното действащо лице по сделката, като именно той прави и невъзможното, за да може тя да се осъществи.

Поне такава е гледната точка на Вакаро и това е представено във филма. Ако попитаме Джордан или пък Фил Найт, те вероятно ще кажат нещо малко по-различно. Но на това вече обърнахме внимание (виж статията по-горе).

Снимка 614346

Източник: GettyImages

Факт е обаче, че няколко години по-късно Вакаро бива уволнен от Nike и отива при големите конкуренти от adidas. Там той успява да направи нов удар, убеждавайки новобранеца Коби Брайънт да подпише с немската спортна компания.

Това може би е позабравен факт, защото от много години Коби е едно от лицата на Nike. Ето и какво точно се обърква в отношенията между двете страни.

През 2002 г. след като Лос Анджелис Лейкърс печелят третата си поредна титла в NBA, Брайън и агентът му Роб Пелинка заминават за Германия, за да се срещнат с ръководството на adidas. Обсъжданата тема, разбира се, е бъдещето на това партньорство.

В книгата си Showboat: The Life of Kobe Bryant Роланд Лейзънби описва случилото се. Според него adidas са предложи на 23-годишния тогава баскетболист нова линия, която да включва обувки и дрехи. Той обаче не е бил заинтересован.

Желанието му да се раздели с марката е било толкова голямо, че според The Wall Street Journal Коби Брайънт е платил осем милиона долара, за да "се измъкне" от остатъка от договора си с adidas. И така се стига до прословутия сезон като свободен агент.

Въпреки че е платил толкова много пари, за да прекрати договора си, баскетболистът е трябвало да изчака една година, за да може да подпише с друга компания. Затова опитва всичко и на паркета, и извън него.

През сезон 2002/2003 Брайънт носи маратонки на най-различни марки - от And1, Converse, Nike, Reebok до цели 62 чифта Air Jordan. И до днес не е имало свободен агент по отношение на обувките в NBA, който да е бил толкова значим, колкото Коби.

В крайна сметка Nike печели наддаването за подписа на баскетболиста, като стойността ѝ е 45 милиона долара за пет години. Когато вече избира Nike за свои партньори, Коби носи стандартни за тогава маратонки с висок глезен, но в един момент решава да подходи различно и пуска линия, в която прави впечатление, че обувките са ниски. Тоест, без типичната до момента яка около глезена.

"Въздушния" – какво да очакваме от филма с Бен Афлек и Мат Деймън за сделката на Майкъл Джордан и Nike

Какво да очакваме от "Въздушния" – историята за голямата сделка на Майкъл Джордан и Nike

Бен Афлек и Мат Деймън отново са във вихъра си

По този начин баскетболните обувки са станали по-леки, а от производствена гледна точка за тях е използван по-малко материал, пише Sports IllustratedА в момента ретро модели, носени от Брайънт в сезона му като свободен агент, могат да бъдат закупени в интернет пространството.

Но най-значимото е, че семейството на Коби успя да постигне договорка с Nike през миналата година за продължаване на договора между двете страни.