Дори и днес, 20 години след края на професионалната му кариера, за Майкъл Джордан се говори като за най-големия баскетболист в света. Някои отиват дори по-далече, като го наричат и най-великия спортист. Дали това е така, вероятно само времето ще покаже, но едно е сигурно - в наши дни всеки е чувал името на баскетболиста поне веднъж.

Но за разпознаваемостта на Майкъл Джордан заслуга имат не само успехите му на паркета, където печели цели шест титли от NBA с Чикаго Булс. Въздушния, както е прякорът му, е синоним на успех и в живота. И e от малкото спортисти, които могат да се похвалят, че са милиардери.

Последното Джордан не постига с игра, а с добър бизнес нюх и със сделката си с Nike от 1984 г. Цялата история около нея пък е в основата на сюжета на "Въздушния".

В средата на 80-те години на миналия век Nike е далеч зад големите си конкуренти adidas и Converse. Да, създадената от Фил Найт компания може и да доминира в продажбите на маратонки за тичане, но в общата картинка и най-вече в баскетбола положението въобще не такова. Там всички големи имена като Лари Бърд и Меджик Джонсън играят мачовете си в Converse. Обувките на аdidas пък са от истинска кожа и без аналог по качество на пазара.

Всички тези обстоятелства намират пресечната си точка в един човек - Сони Вакаро (Мат Деймън). Неговата голяма страст е баскетболът, заради което е и назначен от създателя на Nike Фил Найт (Бен Афлек) да развие баскетболния отдел на компанията и да скъси сериозната преднина на конкуренцията.

И макар първите ходове на Сони Вакаро в Nike да са провал, интуицията му подсказва, че компанията трябва да заложи целия отделен за баскетбол бюджет на един-единствен играч - Майкъл Джордан.

Да, наистина рискован ход, защото и в бизнеса, и в спорта реалността е еднаква: един ден си на върха, а на следващия - една контузия или една необмислена проява извън игрището, и си на дъното.

По онова време младият Майкъл Джордан се очаква да бъде изтеглен от драфта в NBA под номер три, но пък е дал и ясно да се разбере, че няма шанс да играе с Nike.

Сони Вакаро обаче е адски убедителен и успява да накара всичко да работи в негова полза. Най-трудната му задача се оказва да обърне мнението на баскетболиста и да семейството му, че Nike е компанията, с която трябва да подпише.

И тук изниква въпросът дали "Въздушния" е филм за Майкъл Джордан. Отговорът е по-скоро не - и то не само заради режисьорското решение на Бен Афлек да не видим въобще лицето на известния баскетболист на екран. А защото сюжетът изкарва на преден план събитията и героите около самите маратонки на Nike. Нищо че филмът не е създаден в партньорство с компанията.

Разбира се, Афлек се е допитвал многократно до Джордан за съвети и детайли около историята. И той му е дал нужната информация, но само при две условия.

Първото е, майка му Делорес, която има основна заслуга за осъществяването на сделката, да бъде изиграна от Виола Дейвис. А второто е във филма да участва Хауърд Уайт, който в момента е вицепрезидент на марката Jordan. Бен Афлек се съобразява и с двете желания на легендарния баскетболист.

"Въздушния" е по кината от 7 април