Сред нещата, с които се утешаваме щом върнем часовниците назад и времето застудее, са кино фестивалите, които през есента ни приютяват на топло и ни потапят в завладяващи истории. И ето че вече е ноември, което означава, че до старта на Киномания 2023 не ни се налага да чакаме още много.

“Уроците на Блага“ на Стефан Командарев - българското предложение за Оскар за международен пълнометражен филм

Кой е българският филм, предложен за Оскар

Вече е спечелил няколко награди

37-мото му издание официално започва на 16 ноември (четвъртък) с прожекция в Зала 1 на НДК на едно от най-очакваните български заглавия тази година - "Уроците на Блага". Филмът на Стефан Командарев е българското предложение за Оскар и вече има спечелени две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари в Чехия - "Кристален Глобус" и награда за най-добра женска роля на Ели Скорчева.

На 18 ноември от 19 ч., отново в Зала 1, зрителите ще могат да гледат "Жан дю Бари: Фаворитката на краля". Филмът на Майуен привлече вниманието по време на откриващата гала на кинофестивала в Кан и то не сама защото в него Джони Деп за първи път играе на френски език като Луи XV.

Снимка 640053

Източник: Пресцентър НДК

За да разкажат историята за срещата между френския крал и една впечатляваща млада жена от работническата класа на Майуен и Деп партнират едни от най-известните френски актьори.

"Чист късмет" пък е озаглавен един от другите акценти в програмата на Киномания тази година. Прожекцията на 50-ия филм на Уди Алън като режисьор ще е на 19 ноември в Зала 1. Публиката ще се пренесе в Париж, където живеят Фани и Жан - на пръв поглед идеална семейна двойка.

Снимка 640054

Източник: Пресцентър НДК

Животът им обаче поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление. И това е само началото...

В един нетипичен биографичен филм пък зрителите ще могат да гледат Хоакин Финикс и Ванеса Кърби. Двамата влизат в ролите на Наполеон и императрица Жозефина в "Наполеон" на Ридли Скот, който ще има прожекция на 25 ноември в Зала 1.

Друг популярен режисьор, а именно Люк Бесон, пък разказва историята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. В главната роля в "Догман" влиза Кейлъб Ландри Джоунс и можем да гледаме на 26 ноември от 19 ч.

Снимка 640055

Източник: Пресцентър НДК

В рамките на Киномания публиката ще може да гледа и други от най-известните холивудски актьори, сред които Майкъл Кейн във "Великият беглец", Итън Хоук и Педро Паскал в "Странен начин на живот", под режисурата на Педро Алмодовар, и Майкъл Фасбендер като футболен треньор в "Гол за победа" на Тайка Уайтити.

Част от програмата са и прожекции на филми с Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс, с които фестивалът отбелязва годишнините им.

"Наполеон" на Ридли Скот с Хоакин Финикс - по-мащабен от очакваното

"Наполеон" на Ридли Скот - по-мащабен от очакваното

Ето какво знаем за филма

Киномания 2023 е от 16 ноември до 3 декември в избрани кина в София, Пловдив и Варна, а повече за филмите от фестивала и билети, има тук.