Стефан Командарев е един от най-популярните съвременни български режисьори, създал филми като "В кръг" (2019 г.), "Посоки" (2017 г.), "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008 г.). Най-новият му проект е озаглавен "Уроците на Блага" - филм, който връща на екран актрисата Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е нейното първо филмово участие от цели 30 години насам. Сред другите актьори в състава са Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев - Геро.

"В кръг", Стефан Командарев и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "В кръг" на Стефан Командарев

България през очите на шестима полицаи и един режисьор

Българо-немската копродукция разказва историята на пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Тогава някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

Филмът е фокусиран върху поколението на възрастните хора - една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията. Това, заедно с блестящото актьорско изпълнение на Ели Скорчева, донася на "Уроците на Блага" цели две награди на 57-ото издание на Международния филмов фестивал в Карлови Вари в Чехия.

Снимка 625566

Източник: 8pm

Филмът на Стефан Командарев е големият победител и носител на "Кристален Глобус", а Ели Скорчева печели наградата за най-добра женска роля. "Тя се превъплъщава в образа на учителка, жена със силни морални принципи, която наскоро е овдовяла. Когато по време на телефонно обаждане измамници ѝ отнемат средствата, спестени за гроба на съпруга ѝ, моралният ѝ компас започва да се влошава поради тежките обстоятелства", споделят от журито на фестивала и допълват, че това е било едно от най-бързите им решения и съжаляват, че по регламент могат да дадат само две награди на българския филм.

След полученото отличие режисьорът Стефан Командарев казва: "Изключително сме щастливи от този успех. Освен това тук определиха филма като социален трилър. Това е най-точното определение, което сме чували за "Уроците на Блага". Сега продължаваме работа по следващия ни проект "Made in EU"."

Снимка 625565

Източник: 8pm

У нас филмът "Уроците на Блага" ще гледаме тази есен. Той ще открие Киномания през ноември, след което тръгва по кината в цялата страна.