Една от основните тенденции в модата през последните години не е свързана с конкретни модели, цветове или комбинации. А с използването на устойчиви материи, които не замърсяват околната среда и се произвеждат с мисъл за произхода си.

Снимка 560157

Източник: iStock

Такъв е рециклираният кашмир - "умната" версия на една от най-луксозните материи в света.

Той е отговор на прекомерното търсене на кашмир, което удря най-вече фермерите в Монголия, Тибет и северните части на Индия, които отглеждат кашмирските кози. Те са принудени да развъждат животните с нездравословни темпове, в резултат на което кашмирената вълна не е с добро качество, а много от фермерите губят сертифицирането си.

Снимка 560158

Източник: iStock

Рециклираният кашмир използва изрезки, останали от производството, или пък вече използвани дрехи от кашмир. Събраният материал се раздробява, след което се преработва в нова прежда, от която се изплитат новите артикули от кашмир.

Desserto, Мексико, кактусите и как се прави изкуствена кожа от тях

Как се прави кожа от кактуси

От и за природата

Обикновено тези дрехи са сертифицирани от независими институции в съответствие със Стандарта за потвърждаване на рециклирането (RCS) или Глобалния стандарт за рециклиране (GRS). Някои от масовите марки на българския пазар, които предлагат артикули с високо съдържание на рециклиран кашмир, са Mango, Zara, H&M, Reserved.