Заместването на естествената с изкуствена кожа е стъпка, която предприеха редица големи марки в модния бизнес. И в последните години сякаш вече не е модерно да се хвалиш с дреха от естествена кожа, защото най-много да си навлечеш гнева на природозащитниците. А и като се замислим какво се случва с животните, за да се произведе една чанта или едно палто...

Затова и търсенето на алтернативи не просто не спира, а достига до неподозирани хоризонти. Бяхме чували за пластмаса от кактус, но не предполагахме, че от тях може да се създаде и друг материал - изкуствена кожа.

В това обаче ни убедиха мексиканците Адриан Веларде и Марте Казарез. Те са предприемачи, които стоят зад бранда Desserto, представен за пръв път през октомври 2019 г. на Седмицата на модата в Милано.

Снимка 484136

Източник: Facebook / Tran Tam

И двамата са работили в сферата на модата, автомобилостроенето и производството на мебели и винаги ги е мъчил въпросът защо по-екологичните алтернативи не са широко разпространени в тези отрасли.

И отговорът, до който стигат е, че алтернативните суровини не предлагат същите качества, както традиционните. Така се ражда идеята за издръжливата кожа от кактуси, която има срок на годност поне 10 години. Освен това, за производството й отиват много малко ресурси, защото целта на предприемачите е да работят за природата, а не срещу нея.

Снимка 484135

Източник: Instagram / KozySaila

Осъществяването на плана се оказва сложна задача. Екипът на компанията прекарва две години само в изследване на няколко вида мексикански кактуси, за да се открият най-подходящите. И избират най-издръжливите на различни климатични условия и с най-малките бодли, за да бъде по-безопасно за работниците.

Подбират се и се отрязват само зрелите разклонения на растението, без да се поврежда останалата част, за да има след шест-осем месеца нова продукция. След това кактусите се сушат на слънце в продължение на три дни, за да се постигнат необходимите нива на влажност. После се подлагат на специална обработка, за да се превърнат в кактусовата веган кожа.

Снимка 484134

Източник: Facebook / Heidi Hettie Luyckx

Целият този процес напълно съзнателно е съобразен с желанието да не се нанася вреда на природата. За напояването на растенията се разчита само на дъждовна вода. Сушат се само под слънчевите лъчи.

Снимка 484133

Източник: Instagram / Influx Aruba

Кактусите не се пръскат с никакви химикали. Затова и кактусовата веган кожа е продукт, одобрен от PETA. А през 2020 г. спечели награда и за най-устойчив и иновативен материал, побеждавайки още 1400 кандидата.

"Фалшивото" месо, сайтанът и най-здравословните веган алтернативи

"Фалшивото" месо е бъдещето

Веган предложенията са тук, за да останат

Създателите на Desserto не се целят само към модната индустрия, а имат амбициите техният иновативен продукт да влезе в широка употреба и в мебелната и автомобилна индустрия. А непрекъснато повишаващия се брой поръчки, които получават, са ясен знак, че все повече компании гледат в същата посока, в която и те.