За последните 11 години откакто се провежда Нощта на театрите в България, в събитието са се включили повече от половин милион души. И това е абсолютно доказателство, че то е един от най-мащабните театрални проекти.

Радина Кърджилова е митологичната “Медея” в новия спектакъл на Народния театър

Радина Кърджилова е митологичната “Медея” в новия спектакъл на Народния театър

И как представлението ще въвлече зрителите в нов вид театрално преживяване

12-ото издание в България на Нощ на театрите тази година ще се случи на 16 ноември, а негов творчески директор е Александър Таралежков. 

Главни герои в него стават едни от най-обичаните лица на българското театрално изкуство, които застават пред обектива на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски за една вдъхновяваща фотосесия. Тази година с тях работят Слав Анастасов, Любомир Петров и екипът на продуцентска компания SHOOT. 

Снимка 687132

Източник: Фондация „Арт Проджектс“

Главни герои в концептуалните фотографии са режисьорите Явор Гърдев и Антон Угринов, драматургът Александър Секулов, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Константин Еленков, Боряна Братоева, Мартин Димитров, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

Снимка 687128

Източник: Фондация „Арт Проджектс“

За първи път към фотографския проект има кратък филм "Изправени пред сянката", в който "говорят" сенките на творците. В него буквално и визуално режисьори, актьори и драматурзи се изправят пред собствената си сянка и говорят за чувствата и емоциите си.

Снимка 687130

Източник: Фондация „Арт Проджектс“

"Нощните персонажи" ще бъдат показани само онлайн и на мониторите на метро станциите в София. От 2023 г. Нощта на театрите започва своята Зелена програма за намаляване на въглеродния отпечатък и организаторите се обединиха около решението снимките да не бъдат отпечатвани на хартиен носител, а да бъдат представени само в дигитален формат.

Едни от най-популярните български артисти - отново обединени за Нощ на театрите

Едни от най-популярните български артисти - отново обединени за Нощ на театрите

12-ото издание е под надслов „Изправени пред сянката“

Що се отнася до 12-ото издание на Нощ на театрите, програмата със събития ще предложи както представления на живо, така и съпътстващи активности, 5-часов Live Cam от София и Пловдив, срещи с творци, изложби, пърформанси в различни часове от съботния ден в десетки локации в няколко български града. 

Снимка 687131

Източник: Фондация „Арт Проджектс“

Нощ на театрите е на 16 ноември, а цялата програма може да бъде видяна тук