Злочестата съдба на Кааван, най-самотният слон на света, който живееше сам и малтретиран в зоологическа градина в Пакистан, предизвика интерес по целия свят. Предизвика и международно негодувание, като обърна вниманието на обществеността към окаяното състояние на зоопарка в Исламабад.

Шер и кампанията за спасяване на „най-самотния слон на света“ в Пакистан

Шер се среща с „най-самотния слон на света“

Съдбата му развълнува целия свят

Роден в Шри Ланка, слонът е подарен на Пакистан през 1985 г. в знак на добрите отношения между двете нации. През 1990 г. към Кааван се присъединява Сахели, която е доведена от Бангладеш. Спътницата на Кааван умира през 2012 г. и оттогава слонът е сам.

След кампания за освобождаването му, в която активно участие взе и певицата Шер, Кааван беше преместен от Пакистан в Камбоджа. Резерватът в Камбоджа беше избран заради добрите условия и наличието на екип от специалисти.

Самото транспортиране на слон със самолет не е лесна задача, на подобно нещо се е случвало само няколко пъти. Ето и само един факт: по време на седемчасовия полет на борда на руски товарен самолет са били нужни 200 килограма храна.

Факт е обаче, че в момента Кааван е сред други слонове и се чувства все по-добре. Трогателни кадри, разпространени от организацията "Четири лапи" (Four Paws) показват момента, в който Кааван и първият слон, който вижда, се изправят лице в лице, достигайки хоботите си през решетките на загражденията си за поздрав.

Това е първият контакт на Кааван с представител на собствения му вид от осем години. "Най-после той ще има шанса да живее спокоен и нормален живот", казва говорителят на организацията Мартин Бауер.

След като Кааван се адаптира към обстановката, ще бъде пуснат в по-широк кръг от резервата, където има три женски слона. Планът е Кааван да се размножи, за да се запазят гените, пише Daily Mail.