Всички сме чували теорията, според която Апокалипсиса на Земята е предизвикан от огромен астероид, ударил нашата планета през 66 милиона години, довел и до изчезването на динозаврите и още много животински видове. А сега, в документална поредица на Netflix, ученият Греъм Ханкок извежда теорията си, че това може би не е единственият случай, при който космическа скала сериозно обърква живота на планетата.

Все по-близо сме до новото масово изчезване на видовете

Все по-близо сме до новото масово изчезване на видовете

Какво е необходимо да се направи

Той твърди, че преди 12 хиляди години Земята отново е имала сблъсък с комета, който е довел до изчезването на древна цивилизация, обитавала Антарктика. А ако това се окаже вярно, ще преобърне всичко, което досега знаем за историята на човешката цивилизация.

Ханкок за пръв път извежда тази теория преди близо 30 години в своята книга. Според традиционните археологически теории, хората са направи промяната от номадски ловци-събирачи в уседнали фермери през около 10-12 хиляди години. Така се поставят основите на първите градски цивилизации в Месопотамия, които обаче се смята, че възникват преди около 6000 хиляди години.

А ученият защитава тезата си, че на Антарктика е съществувала древна цивилизация много хиляди години преди това. И твърди, че тези древни народи са изчезнали в следствие на поредица катаклизми преди около 11 600-12 800 години, точно около края на ледниковия период. Сега в поредицата на Netflix Ancient Apocalypse той върви по стъпките на изгубените хора, за да открие категорични доказателства за съществуването им, пише Daily Mail.

Тъй като той смята, че преди да изчезнат древните цивилизации са пътували по света и са оставяли следи от своето съществуване, сега е избрал да ги търси в Америка. А видяното накара редица учени да скочат на своя колега и да определят теориите му като повърхностни и лишени от категорични доказателства.

Защо не знаем коя е най-дълго просъществувалата цивилизация

Защо не знаем коя е най-дълго просъществувалата цивилизация

Причините се много

Те го опровергават с намерените в различни части на света останки, доказващи, че селското стопанство започва да се практикува след ледниковия период. Затова и смятат, че неговата поредица е всичко друго, но не и документална. Други пък виждат прилики между теорията на Греъм Ханкок и идеите за бялото превъзходство, част от които е и митът за изгубената Атлантида.