След като "Златната топка" отново подмина Кристиано Роналдо и направи фалцов завой към Лионел Меси за рекорден шести път, наскоро компютърен алгоритъм не само извади португалеца от тройката на най-добрите в спорта, но го запрати чак на 25-то място в класацията.

Снимка 456763

Източник: GettyImages

Алгоритъмът е дело на компанията InStat и съставя класации с най-добрите футболисти от водещите 35 футболни лиги в Европа ежеседмично.

Основните фактори, които софтуерът взима предвид при класирането, са "приноса на даден играч за успеха на отбора му, ефекта от индивидуалното му представяне, нивото на опонентите и нивото на лигата, в която е отборът му".

Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Върджил Ван Дайк и получаването на "Златна топка" 2019 г.

Умее ли да губи от Меси Роналдо

Коментарите след отсъствието на Роналдо на церемонията по връчването на "Златна топка" 2019 г.

По тези показатели Роналдо се нарежда рамо до рамо с Осама Идриси от АЗ Алкмар, Бен Чиуел от Лестър Сити и Дуван Сапата от Аталанта - играчи, с които обикновено трудно бихме приравнили португалеца.

В същото време системите на InStat определят Меси като безспорният номер едно в класацията им, а след него се нареждат Хаким Зиеш от Аякс и Килиан Мбапе от PSG.

Снимка 456764

Източник: GettyImages

Нещо повече - Роналдо не само не е сред лидерите на Европа, но не е и в челната тройка за най-добри играчи в местната серия А в Италия, където португалецът е класиран като петият най-добър играч.