Играч и половина е проект на lifestyle.bg и efbet, в който ще ви покажем, че "До всеки истински играч стои друг играч" - красив, нежен и силен. И този играч е жената до всеки спортист, която е не само част от живота му извън терена, но често се превръща и в движеща сила на неговите успехи.

Първият играч, който влиза на терена на проекта ни с efbet, е Ромина Андонова-Тасевска - съпругата на полузащитника на Славия Дарко Тасевски. Мис България за 2010 г. и майка на три деца, тя не спира да доказва - всеки ден, всеки час - че до всеки истински играч стои друг играч. И така вече повече от 10 години.

С Дарко се запознава през 2009 г. доста тривиално - в столично нощно заведение. "Обичам да се шегувам, че това е може би най-логичното място, където могат да се срещнат футболист и модел", казва с усмивка тя.

Но пък двамата са от онези двойки, които имат различни версии на случилото се. Нейната: Дарко я заговаря пръв. След кратък разговор ѝ предлага да запише телефонния му номер. "Когато го попитах как се казва, той се учуди, че не знам кой е. Дори ми се стори, че се обиди. Но ако питате него, това въобще не е вярно..."

И ако за 19 години по терените Дарко е успял да направи много асистенции и доста точни попадения във вратата на съперника, за съпругата му Ромина най-точното му попадение е връзката им и съвместният им живот. Връзка, в която тя винаги е била лоялен партньор и приятел.

Снимка 521326

Източник: Мира Дерменджиева

И ако някой се чуди какво прави жената до футболиста Дарко Тасевски, ето го и отговорът: Ромина съчетава отглеждането на трите им деца Дария (8 години), Давид (6 години) и Антонио (5 години) с работата си като финансов консултант.

Ромина има бакалавърска степен по биология, която надгражда с магистърска - по биобизнес. Енергията от съчетаването на двете специалности и желанието си за развитие тя насочва към създаването на биосерум за лице с формула, която да забавя стареенето.

"Това беше първоначалното ми намерение. След различни комбинации и опити, идеята започна да ми се избистря, но резултатът не беше това, което търсех."

Ето защо Ромина се обръща към екип от специалисти с многогодишен опит в тази сфера, а резултатите от работата им предстои да станат достояние на света.

Снимка 521329

Източник: Мира Дерменджиева

Всеки ден Ромина посреща света в 6 сутринта, когато става, за да приготви закуска за трите си деца. След това ги води на детска или на училище ("ако Дарко не го е направил вече") и за няколко часа успява или да обърне внимание на себе си, или да поработи.

Снимка 332811

ДАРКО ТАСЕВСКИ

  • Настоящ отбор: Славия
  • Сменени отбори: 8
  • Позиция: халф
  • Мачове: 322
  • Голове: 47
  • Асистенции: 45
  • Трофеи: 4
  • Най-много голове за сезон: 11
  • Стиска палци за: Реал Мадрид

Следобедите далеч не са по-свободни. Тогава тя води Дария на тренировки по синхронно плуване, Давид на футбол, а малкия Антонио взима от детската градина. В определени дни в програмата влизат и уроците по английски език, а през уикендите - спортът.

"Програмата ни е натоварена, но с Дарко винаги се комбинираме. Е, има случаи, в които се налага всичко това да правя сама. Децата са голяма радост, но и голям ангажимент."

Въпреки че свободното време на семейство Тасевски не е особено много, те обичат да го прекарват в разходки - дали на Витоша, или в някой парк, но винаги с топка под ръка.

Въпреки натоварения график и грижите за три деца, Ромина е в страхотна форма. Тренира, когато може.

"Обикновено рано сутрин, след като оставя децата на детска и училище, но покрай пандемията преоткрих интензивните разходки в планината."

Тайната за формата ѝ се крие в хранителния режим. Ромина е изключила глутена и тестените храни от менюто си, не консумира и такива "със срок на годност повече от две седмици".

Снимка 521346

Източник: Мира Дерменджиева

За двамата с Дарко 2021 г. ще бъде керамична - ще отбележат девет години брак, всяка от които изпълнена с много и различни неща: от раждането на трите им деца до сменянето на три различни държави заради кариерата на съпруга ѝ.

След престоя си в Левски, Дарко сменя отбори в Израел и Тайланд. За Ромина най-добре са се чувствали именно в "Земята на усмивките" - заради културата, времето и хората те усещат Тайланд като "нашето място". Там са били най-спокойни и са имали най-много поводи за усмивки. А чувството за хумор на Дарко е пословично и е сред любимите ѝ негови качества.

Снимка 521327

Източник: Мира Дерменджиева

"Дарко успява да намери повод за шега и в най-сложните ситуации. Истински ме развеселява и виждам, че децата възприемат чувството му за хумор и като свое. Дори си позволяват да се шегуват с нас. Ето затова в нашето семейство много се смеем."

Изкушаваме се да проверим, като пуснем бърз пас към Ромина и я попитаме с кои футболни термини би описала връзката им.

Без никакво напрежение тя ни показва на практика, че до всеки истински играч стои друг играч. Връща ни паса с отговорите, че с двойно подаване двамата разпределят ангажиментите и отговорностите си. По този начин си помагат и преодоляват трудностите заедно, като отбор.

Като жонглиране описва майсторското справяне с проблемите. Защото винаги говорят за тях и намират най-добрия начин за овладяването им.

С преса пък Ромина "тормози" Дарко, защото постоянно иска да го целува и гушка.

Снимка 521330

Източник: Мира Дерменджиева

Какво дава и какво взема спортът от отношенията ви?

Дарко успява да се реализира като активен спортист в ранна възраст, което ни осигурява добър стандарт на живот сега. Обиколихме много държави и се докоснахме до различни култури, което неминуемо ни обогати.

Децата израснаха с по-широк мироглед и са изключително самостоятелни. Смятам, че страстта към спорта, която Дарко им предава, ще им бъде от голяма полза. С този начин на живот, аз имам възможност да се грижа пълноценно за децата през първите им седем години - нещо, на което много държа.

Разбира се, нищо не само цветя и рози. С тази натоварената програма на Дарко е невъзможно да се планира абсолютно нищо. Не правим планове за почивки, събития и срещи, защото при него никога нищо не се знае. Всичко се случва в последния момент и с известен риск.

През сезона той почти всеки уикенд отсъства. Обикновено работното му време е обратно на всички трудещи се хора. Ето защо и често оставам сама с децата, но това, от друга страна, е полезно за връзката ни - не сме постоянно заедно и при по-дълъг период започваме да си липсваме, което е благоприятно за отношенията ни.

Снимка 521345

Източник: Мира Дерменджиева

Гледате ли заедно мачове?

Да, харесвам футбола като игра. С Дарко гледаме заедно само дербита и по-интересните мачове от чужбина. Например когато играят Реал Мадрид, Барселона или Байерн Мюнхен.

А как се чувствате, докато той е на терена?

Много развълнувана. Ако не сме на стадиона, с децата се събираме у дома и много викаме. Трябва да си призная, че когато не играе, много се ядосвам и викам срещу отбора му. Явно съм голям фен на мъжа ми, а не на клуба...

От 2012 до 2019 г. кариерата отведе Дарко извън България. Как ви се отрази този период?

Повече от прекрасно и основополагащо за връзката ни. Извън България разчитахме само един на друг. Израснахме заедно, помагахме си и се подкрепяхме.

В Израел се роди дъщеря ни Дария. Преминахме и през този нов етап от живота напълно сами. Дарко беше плътно до мен. След това заминахме за Тайланд. Тогава аз бях плътно до него, че като знам тази страна с каква слава се носи определено не исках да рискувам (смее се, бел.авт.).

Там се родиха Давид и Антонио, сменихме няколко места за живеене, но отново минахме през всичко заедно. Имаме толкова истории от този период... никой от нас не би ги пренебрегнал за нищо на света.

Снимка 521332

Източник: Мира Дерменджиева

Какво не знаят хората за Дарко?

Сигурна съм, че хората не предполагат колко грижовен баща и съпруг е. Така мисля, защото всеобщото мнение за футболистите е много по-различно.

Дарко е много отдаден на децата. Той присъства и участва пълноценно в живота им. Винаги, когато има възможност, играе футбол с момчетата или учи Дария на трикове с карти. Почти всяка вечер ги приспива, освен ако няма някой много важен или интересен мач по телевизията.

Като негова съпруга получавам подкрепа и уважение, което е и най-важното за мен. Знам, че мога да разчитам на него.

Грим: Росина Георгиева

Гардероб: PROVOCATIVE

Статистика за Дарко Тасевски: Transfermarkt.com